Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Култура и традиция на Царство Шангшунг

Лекция на Геше Корден Лундуп Гялцен в ЦИЕК, СУ „Св. Климент Охридски”, 26 февруари 2015 г.
Снимка: Дечко Стефанов
Ако не познавате царство Шангшунг (500 г. пр. Хр. - 625 г. сл. Хр.) - в това няма нищо чудно, защото то отдавна е изчезнало, но неговата култура отчасти е съхранена и до днес в лицето на тибетския будизъм. ю
В предаването ни гостува тибетският монах и доктор по философия Геше Корден Лундуп Гялцен.
Роден в Източен Тибет (Кам, Нагчу) през 1976 г., още като малък става монах в манастира Пантсанг, който е част от будистката школа на Юнгдрунг Бон традицията. ю
През 1993 г. Корден заминава за Индия, където е приет в манастира Менри и става ученик на няколко големи учители. Прекарва 15 години в манастира и получава титлата „Геше” (еквивалент на доктор по философия) и започва да преподава на монасите.
От 2010 г. живее и преподава във Франция. Бъдете с нас, за да научите как се съчетават през ХХІ век древната традиция и модерните изисквания на епохата.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца в града през лятото

Дългата лятна ваканция поставя родителите на изпитание – какви занимания да организират за потомството си, така че то да не прекарва дългите си летни дни само с екран пред себе си. Градът предлага летни лагери, работилници и занимания за деца на различна възраст.  В "Музейко" ще се провеждат „Игри на науката". В програмата ще се редуват Седмица на..

публикувано на 06.07.20 в 13:01

Световен ден на целувката

Най-сладкото засвидетелстване на обич и внимание. Това е целувката. На 6 юли се отбелязва Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват...

публикувано на 06.07.20 в 11:20

За три дни Варна е гурме столицата на България

Виното е индивидуално усещане. Виното е субективна напитка. Всеки има различна представа за вкуса на виното и за това има такова разнообразие на сортовете и вината . Това каза Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, в "Нашият ден". Асоциацията, в партньорство с Община Варна и с участието на Министерство..

публикувано на 06.07.20 в 10:01

Проф. Христо Белоев: Университетът е моя живот

Ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев, д-р на техническите науки и член-кореспондент, е главен герой в ''Нашият ден''. Избран е за ректор през 2007 година. Научните му интереси са в областта на: проектиране на земеделска техника; комбинирани работни органи и комбинирани машини; изследване и изпитване на земеделска..

публикувано на 06.07.20 в 07:13

Вяра и смирение

Великият френски мислител Паскал дава следното определение: „Има само два вида човеци: едните праведни, които се мислят за грешни, а другите – грешни, които се мислят за праведни.“ Онзи, който в евангелското четиво за капернаумския стотник прие себе си за недостоен да бъде посетен от Спасителя, е посочен за образец на истинско достойнство във вярата и..

публикувано на 05.07.20 в 08:25