Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на театъра

Снимка: БГНЕС

На 27-и март цял свят отбелязва Международния ден на театъра. От всички театрални сцени по света в петък вечерта ще прозвучи и специално обръщение.

Международният ден на театъра се чества от 1962-ра година с решение на ЮНЕСКО. Всяка година един от най-известните театрали отправя своето послание към света. Първото послание е на знаменития френски драматург Жан Кокто. Текстът, който ще бъде прочетен тази вечер от всички театрални сцени по света, е на полския режисьор Кшиштоф Варликовски. В посланието си той говори за важността на театъра за времето, в което живеем - време след края на познатото ни усещане за модел на човешките взаимоотношения - срив, който е усетен още от класиците като Томас Ман и Франц Кафка.

Вече не можем да строим кули. А стените, които упорито издигахме, вместо да ни предпазват – обратно, самите те изискват грижи и опазване, което изпива огромна част от жизнената ни енергия. Вече нямаме сили да се опитваме да надникнем какво има отвъд дверите, отвъд стената. Точно затова театърът трябва да го има и точно тук той трябва да черпи своята сила - да наднича там, където гледането е забранено, пише в специалното си послание Варликовски.

В България Международният ден на театъра ще бъде отбелязан с тържествено връчване на наградите "Икар" от Съюза на артистите в България, което ще бъде в Народния театър "Иван Вазов".

Актьорите Стефан Илиев и Никола Анастасов са удостоени със специалните награди - за чест и достойнство и за цялостен принос в театралното изкуство. Останалите отличени ще бъдат известни на празничния спектакъл в Народния театър в петък вечерта, озаглавен "Има думата театърът".

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Лъчезар Цветков със Стефан Илиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14