Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Баядерка” в Телавивската опера


В Израел няма Музикален театър. Затова в Телавивската опера се канят оперетни постановки от чужбина. Този месец Будапещенският оперетен театър представи в Тел Авив „Баядерка“ от Имре Калман.

Блестящо полиран нискокаратов диамант- така характеризираха спектаклите на Будапещенския оперетен театър в Израел. „Баядерка“ не е сред най-успешните оперети на Имре Калман. Но постановката на режисьора Миклош Габор Керени приличаше на чаша, преливаща с шампанско. Самият сюжет за любовта между певица и индийски раджа освен проблема за сблъсък на цивилизации, предполага индийски танци; кан-кан, защото действието се развива в Париж; друг цвят внася изпълнението на шими - моден по времето на написването на оперетата. Изпълненията на танците и от повечето солисти, и от кордебалета бяха блестящи. При постановката са помагали хореографи от петербурския балет, както и унгарския Ино Лучаи. Особено впечатление, за любителите на класическия балет, направи танца на шарената птица, който съперничеше на адажиото на синята птица от „Спящата красавица“ на Чайковски.

Сцената преливаше от феерията и екзотиката благодарение на сценографа Ержи Тури. Самият сюжет си е точно оперетен: на певицата са обяснили дискретно, че ако се ожени за влюбения в нея дипломат – раджата, той губи мястото си в най-висшата каста на Индия. След бурна нощ с него, по време на сватбена церемония в полу-индийски, полу- френски стил, тя драматично се отказва и подава  булото си на индийска принцеса, която е „достойна“ за ръката на раджата. Режисьорът, не без ирония, е забелязал, че това е типичен сюжет за жълтата преса. Затова едни от най-важните му „допълнителни, съчинени от него герои“ бяха журналистите, които ту на тълпи обграждаха директора на театъра, в който пее Одет- героинята на „Баядерка“, ту папараци се промъкваха едва ли не в спалнята на раджата, когато му гостува  певицата , а когато тя отказва брака, в салона, сред публиката се втурват „весникарчета“ да раздават „извънреден брой“ на измислен вестник, в който явно се описва състоялия се на сцената „сканадал“. Ролите на журналистите изпълняваха артисти от хора, а на фоторепортерите - от балета на трупата. Режисьорът дотолкова точно бе успял да намери типичните пози и начин на държание на вестникарите, че публиката на предпремиерата, сред която преобладаваха журналисти и критици, се смееше до сълзи и ръкопляскаше. Разбира се оперетата завършва щастливо - накрая раджата сам е захвърлил благародничеството си и се оженва за своята любима.

Макар и не в първа младост , повечето от артистите бяха блестящи. Двете субретки: в ролите Моника Фиши и Марика Освалд, не просто имаха добри гласове, но смайваха с пластичността си, когато танцуваха пред кордабалета и дори превъзхождаха балерините. Единствената, която не успя да се справи с танците,бе Ерика Миклош в ролята на Одет. Компенсира го с прекрасен глас. А най-гъвкав и пластичен като каучук  бе синът на режисьора на спектакъла Миклош Габор Керени – Керо, който показваше елементи от акробатика и въздушен баланс, като при това пееше прекрасно!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14