Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кумичен кравай правят в Търновско за Великден

По традицията за Великден, освен боядисани яйца и козунаци, се приготвя и обреден хляб - кръгли пити и краваи. За обичая в района на Велико Търново разказва Галя Чохаджиева, етнограф в Регионалния исторически музей във Велико Търново:

В тези хлябове са се вграждали едно червено и колкото са хората в къщи бели яйца, най-често четири. Белите яйца са тези, чрез които се обговяват, червеното се пази за лек и за добри магии. Доста много са обредните хлябове за Великден. В Търновско е много характерен т. нар. комичен кравай, защото дълго се запазва тук този обичай "Кумича", на който правим Цветница, след Лазаровден, и на самият Великден отиват при избраната кумица, носят този специален кравай, там няма бяло яйце, а само с червени, с който тя прощава на всички и те проговарят и започват да се радват на новия живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14