Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - оперната режисьорка Вера Немирова

Вера Немирова

Една много специална среща в предаването – с Вера Немирова, оперен режисьор със забележителна кариера и признание в Европа. Макар че е родена в България, тя израства в Германия, където получава своето образование в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин.Сега е гостуващ професор там. По-късно добавя към това и второ висше образование – по визуални изкуства.


Вера Немирова има зад гърба си постановки в най-престижните оперни театри в Европа: виенската "Фолксопер" и Държавната опера, Дойче опер – Берлин, Бонската опера. Била е гост на Залцбургския фестивал, реализирала е мечтата на всеки оперен режисьор – тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга” във Франкфурт на Майн. Работила е със световноизвестни диригенти като Рене Якобс, Кристиян Тилеман и Сейджи Озава.

За щастие Вера Немирова си идва и в България. През 2008 г. тя постави „Момичето от Златния Запад” от Пучини на сцената на Софийската опера, а 4 години по-късно – „Любовен еликсир” от Доницети също там. Сега тя си дойде за трети път, но в Русе, градът на нейния дядо – писателя Добри Немиров и на нейния баща – оперния режисьор Евгени Немиров.

Тя постави едно много специално за нея и за оперния театър в Русе заглавие – „Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович, 50 години след като баща й е осъществил в същия този театър премиерното изпълнение на творбата, при това в присъствието и с активното съдействие на самия Шостакович. И този път постановката беше реализирана изцяло от състава на Русенската опера – солистите Мария Цветкова, Петър Костов, Пламен Бейков и др., хора и оркестъра под диригентството на Найден Тодоров.

Премиерата на операта „Катерина Измайлова” на 25 март 2015 г. се превърна в чакано събитие, предизвикало огромен интерес не само у нас, но и в Европа. За него в Русе пристигнаха оперни авторитети от чужбина, сниман бе и филм за австрийската телевизия.

Предлагам Ви среща със самата Вера Немирова, с която говорим за всичко това – среща, която осъществихме в Русе, по време на подготовката на премиерния спектакъл – броени дни преди голямото събитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14