Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър кани на уникално пътуване в хилядолетната му история и култура

Древният град-царство Курион
Снимка: Бранислава Бобанац

От днес в продължение на 10 дни Кипър кани на уникално пътуване в хилядолетната му история и култура. До 25-и май продължава започващата днес програма, с която на Острова на Афродита се отбелязва Международният ден на музеите.

20 музеи, галерии, национални и местни културни центрове канят жителите и гостите на многобройни прояви, които представят по оригинален и атрактивен начин хилядолетната история и култура на средиземноморския остров.

Музеите отварят вратите си за безплатен достъп и безплатни обиколки на техните експозиции. Лекции, семинари, изложби, концерти, много музика ще изпълнят техните зали. Предвидени са и специални екскурзии по известните археологически обекти, останали на острова от античността.

Образователни програми ще поведат най-малките на увлекателно пътуване в историята и културата на Кипър. Музеят на морето в Агия Напа вдига платна за морски пътешествия, децата ще могат да слушат разказвачи на народни приказки и да участват в традиционни кипърски игри.

Редица музеи, сред които Етнографският музей в Никозия и Музеят на народното творчество, организират семинари и творчески работилници за деца и възрастни по традиционни кипърски занаяти – грънчарство, керамика, кошничарство, изработване на мозайки, плетиво. Атрактивни ще бъдат и празниците в Музея на традиционната бродерия и сребро в село Лефкара. Ще има и дегустации на традиционни кипърски деликатеси.

Програмата е най-богата в понеделник, когато се отбелязва Международният ден на музеите, и през двата уикенда, които са изпълнени с прояви за цялото семейство, а Нощта на музеите ще предложи на всички гости уникални преживявания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14