Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 2 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Благоевград
• „Творческа работилница – нови посоки” – разговор с проф. Мирослава Кортенска, преподавател в Югозападния университет, в катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство”, за стъпките на важен учебен проект, целящ да въведе студентите в иновативните идеи на големите съвременни творци, като възможност за предаване на творчески опит от първа ръка;
• Видеоизложбите „От муха до слон” като опит за разширяване на границите на тази визуална практика – разговор с куратора Еслица Попова за специфичното значение, място и роля на видеоарта след приключилия Пролетен фестивал на съвременно изкуство в Благоевград;
• „Спомен за Христо Бараковски” – художникът Огнян Механджиев и архитектът Владимир Сандев за изложбата, открита във фоайето на Благоевградския драматичен театър;
• „Мрак обгръща всичко” – представяме книгата с поезия на Том Хенън.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Избрано от албума „Антология“ на легендата Сезария Евора

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Пъстро хоро с изпълненията на фолклорен ансамбъл „Тракия“, Ойка Пенева, Иван Кремов, Илия Димитров и други

от 6.05 до 7.00 часа
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Отбелязваме Деня на Ботев
• Преглед на печата и електронните сайтове.
• Бежанците у нас след общоевропейския дебат за разпределянето им на квотен принцип – в „Нашият ден“ гостува председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.
• Културен афиш за София и страната.
• Годишнина на актьора Йордан Матев – отбелязваме я със записи от „Златния фонд“ на БНР.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Отговор на въпрос на слушател за корпоративните договори с мобилните оператори и правилата в общите им условия.
• Как се ползва авторско право на текст и музика. Къде информираме, подаваме молба и заплащаме. Разговор с директора на Дирекция авторско право Георги Дамянов (особено полезен в туристическия сезон за заведения и магазини).
• Лесно е: да бъдем книговезци в домашни условия. Как да си подвържем сами книга, дневник или дипломна работа – съвети от Фида Тодорова, художник-приложник.

от 11.00 до 12.00 часа
Седем в единайсет
Класация за българска песен

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Вие сте на ход, господа умници!

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Поетът Балчо Балчев за историята на своето „Баладично писмо“ – едно от най-хубавите стихотворения в съвременната ни литература, посветени на Ботев.
• Театроведът Богдана Костуркова за предстоящото гостуване на 6 и 7 юни на театър „Ринко-Гун” от Токио със спектакъла „Таванът”.
• Литературният наблюдател Гергана Рачева за книгата „Странните неща” от Стефан Бонев.
• Поетът Маргарит Жеков представя „През моите очи“ – сборник с критически и философски текстове на Теодор Христов.
• Репортаж от ДОМА Арт фест с акцент от фестивалната програма.
• След Седмицата на българското кино в Рим – новини от Жана Яковлева
• Какво се случва: Младежки култури на социализма. Гост: Галина Гончарова, културолог.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Малките бисери
Поздравителен концерт

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: За думите
• Езикът на Ботев и Вазов или добрата и лошата страна на клишето
Дори без всякога да го осъзнаваме, фрази, съчетания от думи и образи, създадени от големите ни възрожденски творци, са така втъкани в мисленето и речта ни, че ги използваме като свои. Дори кавичките на иронията, с които ограждаме до болка втръсналите ни от повтаряне в училище „силно да любят и мразят“, „любя, тача и милея“, „сиромашки изедник“, „тоз, който падне…“, „отечество любезно“ и т.н. не ни спасяват от натрапчивото им присъствие в словесните ни изяви. За тежкия грях на школското обучение по език литература, което обезчувствява сетивата ни за силните и талантливи думи, написани от родоначалниците на националната ни революция и литература разговаряме с литературния критик и поет Йордан Ефтимов.
• Забравете тази дума: от коя дума или съчетание можем да се лишим, казвате вие, уважаеми слушатели.
• Всичко за образованието: патрон на училището.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от неизчерпаемия извор на главоблъсканици и познание, какъвто е езикът.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатият Петър Дънов
Животът на един учител

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
„Радио – любов моя”
По следите на забравените – Боян Икономов

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Когато дойде края на света“
(киргизка приказка)

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолклорни новини и събития

Ще ви представим победителя от майската класация „Надпяване“ и ще ви запознаем с новите ни музикални предложения за месец юни, както и ще ви припомним начините за гласуване.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика”

Поредица „80 години БНР“
Излъчваме предаването „Бароков концерт“ от нашия архив, което получи Голямата награда на Конкурса за телевизионни и радиопредавания „Осма муза“ преди няколко години.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция

„Лице срещу лице“ от Ингмар Бергман – втора част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Христо Ботев и ние днес.
Петър Динеков: Всички знаем кой е Ботев, но всъщност не знаем нищо за него
В студиото ще бъдем с единадесетокласници и дванадесетокласници от 119 СОУ в София и Цеца Петрова, учител по български език и литература.
Ще се чуем и с младия режисьор Искрен Красимиров, който от 27 май снима 69-ото издание на Националния туристически поход „Козлодуй – Околчица“, за бъдещия си филм с работно заглавие „100 000 крачки с Ботев“. Походът приключва на 2 юни – каква беше атмосферата на похода за 700-те участници в него.
Искрен е авторът на филма „Ботев – от Голгота към свобода“, който освен в 40 училища у нас, носещи името на Христо Ботев, вече беше показван пред българска публика в Испания, Белгия и Сърбия, а в следващите дни ще бъде показан в Швейцария и във Франция.
Как се приема филма в Европа и какво е бъдещето му? Кога ще излезе на бял свят новия филм на Искрен Красимиров „Грешникът-светец“, представящ живота и делото на Софроний Врачански и има ли наистина скандални кадри във филма? От Ася Николова – директор на Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер ще научим от какво се интересуват младите хора, които посещават музея.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Между барока и рока
Две е повече от едно, но когато две правят едно, то е повече от две. Дуети и дуа ще дефилират в пространството между барок и рок: Филип Жаруски и Чечилия Бартоли, Иги Попо и Теди Беърс, Николаус Харнонкурт и Херберт Тахези, Ник Кейв и Кайли Миноунг, Джузепе де Витори и Джузепе Навильо, Чино Морено и Мейнърд Джеймс Киинън и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10