Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плиска ще стане значим православен и културен център с подкрепа на държавата

Очакваме всеки момент да подпишем договор с Министерството на културата и да продължим работата си по проучването на Плиска. Както знаете Министерски съвет отпусна 500 000 лева за разкопки и социализация на НИАР-Плиска, като почти половината от парите ще отидат за цялостно проучване на някой от най-важните сгради в първата българска столица, това каза доц. Павел Георгиев от НАИМ към БАН по повод посещението на премиера Бойко Борисов в Плиска.

„Майката“ на всички български църкви – Голямата базилика в първата българска столица Плиска, вече има притегателна сила за младите поколения. Днес направих инспекция на археологическите разкопки в района и съм убеден, че ще възстановим комплекса, за да могат туристи на всякаква възраст и ученици като тези, с които днес се срещнах, да идват тук и да видят историята през всички времена и епохи. Това написа вчера в профила си, в една от социалните мрежи, министър-председателят Бойко Борисов.

Със средствата, които инвестираме, и с реализацията на проекти за реставрация ще направим Плиска значим православен и културен център. Щастлив съм, че за по-малко от месец отделихме 1,3 млн. лвева за строителството и възстановяването на духовни средища – за Плиска и за манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали"
, пише още премиерът. По време на посещението си в Плиска Борисов е бил придружаван от областният лидер на ГЕБР Любомир Христов и кмета на Каспичан Милена Недева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14