Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали бе открит бронзов бюст на първия български мореплавател

В Кърджали беше открит паметник на първия български мореплавател, обиколил света с яхтата "Кор Кароли". Идеята е на инициативен комитет, според който, така ще бъде съхранен споменът за родения в града ветроходец.

Бронзовият бюст на капитан Георги Георгиев се издига в централния парк на Кърджали. Дълги години той беше вграден в скалите до стената на язовира, но мястото е слабо посещавано. Сега инициаторите прецениха, че паметникът трябва да е в града, където ще може да бъде видян от хиляди хора.

Капитан Георгиев е първият българин, обиколил сам Земята под платната на ветроходния кораб "Кароли". Това е станало преди 40 години. Мореплавателят е тръгнал от Хавана и след 201 дни отново е акостирал в пристанището на кубинската столица. За това той е награден с много държавни отличия и става първия герой на Народна Република България, без да е член на тогавашната комунистическа партия.

Днес край неговия паметник бяха положени много венци и цветя. Там може да се видят шапката на капитана, консерва с вода от пътешествието, снимки и други любопитни неща - притежание на Морския клуб в Кърджали. Откриването на паметника е в чест на 85-та годишнина от рождението на ветроходеца и 35 години от смъртта му. В церемонията трябваше да участват военни части, но от Министерството на отбраната обяснили, че днес няма свободни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14