Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 26 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Шумен
• Виртуозният български музикант Теодосий Спасов участва във фестивала „Музикални дни - Мадарски конник”. В Пещерата на нимфите световноизвестният джазмен изнесе концерт с Шуменския симфоничен оркестър.
• В Русе се състоя среща, между представители на местната власт, неправителствения сектор и творчески организации, работещи в различни фестивални формати. Разговор с Александра Гълъбова от Българската фестивална асоциация.
• Изразът „стои на едно място като паметник” оказва се не важи за монументите в Търговище. Едни от най-значимите паметници за града често са менили местата си, което говори че са имали трудна и неясна съдба. Местенето им от едно място на друго историците обясняват с характерният за българите маниер да се отричат от историята си при смяна на една система с друга.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Латиноамерикански песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на певеца Карамфил Божиков и акордеониста Милан Завков

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• РадиоСлушател: По-различното събуждане.
• Утринна гимнастика и преглед на печата.
• Обзор на седмицата.
• „Златен фонд”: Отбелязваме 140 г. от рождението на Рикардо Страчари с интервю на Борис Христов за австралийското радио „Ей Би Си”, излъчено през 1975 г.

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Защо България все още не е подписала и ратифицирала т.н. Истанбулска конвенция (Конвенцията на Съвета на Европа за превенция с насилието над жени и домашното насилие)? Какви са недостатъците на съществуващата правна уредба в Закона за защита от домашно насилие? Какви са правните механизми и процедури за защита на жените от насилие? Какъв е опитът на Израел в това отношение? (интервю с представител на адвокатската гилдия в Израел).
Събеседници: адвокат Севинч Караогпак, член на Асоциацията за жените адвокати и адвокат Елка Пороминска, член на УС на САК, председател на Асоциацията за жените адвокати.
• Съветите на Генов - адвокат Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Маестро, музика
Лятната тематика в българските песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Малките кметове с големите коли

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Интервю с професор Банко Банков - носител на Националната литературна награда „Димитър Димов”.
• „От тука започва България” в Драматичен театър „Васил Друмев” - Шумен. Интервю с режисьорката Неда Соколовска.
• Във Варна започва 10-ото издание на Фестивала на етносите в България. Интервю с Франциска Йорданова от Народно читалище „Христо Ботев” - организатори на събитието.
• „Книга за уикенда”: интервю с Теменужка Петрова за романа на индийската журналистка Анураджа Рой „Атлас на невъзможния копнеж”.

от 14.00 до 15.00 часа
Артефир: Звезден експрес
Филмова музика в изпълнение на Български симфоничен оркестър SIF 309

от 15.00 до 16.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: И рибар съм, и ловец съм
Ако ви е страх от мечка...
Дали ще лови риба или глиган, дали ще бере гъби или боровинки, дали ще събира съчки или просто ще се разхожда в гората, човекът трябва да знае, че не е сам в природата. Тя е дом на много животни, срещата с които може да му остави спомени за цял живот. Затова този път опитни хора ще ви разкажат за срещите си с мечки, вълци, змии и други живи същества, на които ние гостуваме, когато излезем от градовете си. Така че ако ви е страх от мечка... слушайте ни, ще научите доста нови неща.

от 16.00 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: А сега накъде?
• 29 юни - Международен ден на река Дунав: какъв е делът на туризма по реката в другите страни? Какво трябва да направи България, за да има своя разпознаваема марка за устойчиво развитие? Мариана Асенова за срещата на страните от Дунавския регион.
• „Живо - зелено” този път и със синя окраска: Благодарение на 3-годишна екопрограма, в Дунав отново заплуваха риби, оцелели като вид от времето на динозаврите. Как се маркират на ръка шаващи дребосъци, при това... 50 000 на брой - разказва Екатерина Войнова от Международната Дунавско-Карпатска програма.  
• До Петров кръст в община Драгоман.
• Понеделник, 29 юни - официален Ден на майстора. Празниците започват още тази седмица. Къде и на какво ни канят майсторите на народни художествени занаяти.
   
от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
90 години от рождението на Георги Парцалев.
- Откъси от негови изпълнения, съхранени в „Златния фонд”;
- Георги Парцалев в спомените на приятели и почитатели.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Водното дете”, финландска приказка

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода - Поздравителен концерт
Изпълнения на „Александър Райчев-бенд”, Ана Назърова, група „Булгара”, Апостол Ташев и други.

от 19.00 до 21.20 часа
Музикални вечери
Директно предаване от Международния музикален фестивал „Варненско лято”. Градска художествена галерия - Варна. Концерт на квартет „Фрош” в състав:
Негина Стоянова (цигулка)
Петя Димитрова (цигулка)
Мария Вълчанова-Любенова (виола)
Виктор Трайков (виолончело)
В програмата:
• Васил Казанджиев - Струнен квартет № 6
• Хуго Волф – Италианска серенада
• Бела Барток - Струнен квартет № 4

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Казвам се Марк Твен”, X част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Бесарабските българи у нас.
На 3 март т.г. в предаването ни участва бесарабската българка Оксана Иванова, която беше избягала от Донецк в Крим. От нас тя научи, че българското село Гурково предоставя къщи на българи от Украйна, които искат да живеят у нас. Много скоро след това тя, семейството й и още няколко семейства решиха да дойдат в България.
Гости: Светлана Филипова, председател на сдружение „Бесарабски българи” и Росен Янев от фейсбук групата „Да си върнем бесарабските българи и българите от Украйна”. Ще разговаряме и с Оксана Иванова, която вече живее в България.
Серия от интервюта с бесарабски българи, които отскоро живеят в Гурково.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Български изпълнители
Разговор с прочутата българка Красимира Стоянова (сопран).

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22