Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - композиторът Александър Йосифов

Александър Йосифов
Снимка: личен архив

Това е среща с една от големите личности на българската музикална култура – проф. Александър Йосифов. Композитор, диригент, педагог в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и Нов български университет в София. Сред многото важни ангажименти на проф. Йосифов е и работата му като директор на Балкантон в продължение на 18 години, в златното време на нашата музикална култура – от 1968-ма до 1986-а – период, в който са осъществени многобройни записи на значими български изпълнители и състави. Особено голяма е заслугата му за завръщането на легендарния бас Борис Христов на родна земя за серията записи, осъществени в столичния храм „Св. Александър Невски” през 70-те години на миналия век.

Композиторът Александър Йосифов може да разказва дълго, защото има огромно творчество в почти всички музикални жанрове, включително и в областта на естрадната музика. Към това добавяме голямата традиция, която носи - той е син на диригента Йоско Йосифов и племенник на прочутия тенор Илия Йосифов. Освен това в Музикалната академия е ученик на Панчо Владигеров и Константин Илиев.

Поводът да си поговорим с него е юбилейният концерт на 30 май 2015 г. в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици” по повод неговата 75-годишнина. Маестро Йосифов и неговата съпруга бяха така любезни да ни посрещнат в дома си, където отидохме със звукотехника Иван Аланджийски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14