Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни посещения в музеи във Велико Търново по случай 178 години от рождението на Левски

Снимка: Катя Чорова

По случай годишнината от рождението на Васил Левски във Велико Търново се отварят за безплатни посещения два музея, свързани с Апостола на свободата.

От 9 до 16 часа търновци  и гости на града ще могат да посетят Затвора музей, където е възстановена килията на Левски. След като е заловен, Апостола  е бил в нея три денонощия  преди да бъде откаран в София.

В събота за пръв път от фондовете ще бъдат показани  стари литографии, озаглавени "Васил  Левски“, "Залавянето при Къкринското ханче“ и "Обесването в София".

В деня на отворените врати в  другия музей "Възраждане и Учредително събрание" посетителите  ще могат да видят оригинална снимка на Левски, част от богослужебното му дяконско облекло и двата печата на БРЦК с девиза "Свобода или смърт", ползвани от Апостола. Ще има  и прожекция  на документалните филми "В името на драгоценното ни отечество" и "Планината на непокорните".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14