Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследници на войводи от ВМРО и на изтъкнатите родове взеха участие в събора в Смилово

Снимка: БГНЕС

Много етнически българи от Република Македония и представители на изтъкнатите родове и наследници на войводите от създаването на историческото ВМРО взеха участие в отбелязването на 112-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Смилово.

На това място в югозападната част на Македония е бил Главният щаб, от който то е било обявено, поради което то се сравнява с Оборище и Априлското въстание от 1876 година. През последните години Смилово се наложи като притегателен център за българщината в съвременна Македония, поради което то често е игнорирано от властите в Скопие като българофилска проява.

Съборът в Смилово, родното място и на Даме Груев, започна с викове на събралите се сънародници: "Да живее България!“ и "Браво!", както и с химните на Република България, на Македония и на ВМРО.

Евродепутатът Ангел Джамбазки се обяви в подкрепа на етническите българи в Македония и призова властите в Скопие да не им пречат в процеса на самоопределянето им. Ръководителят на неправителствения български културен клуб в Скопие, който е и организатор на форума, Лазар Младенов заяви:

Демократия без бугари в Македония е фикция! Демократията или я има, или я нема!

На събитието присъстваха и депутати от Патриотичния фронт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Етническите българи в Македония честват Илинденско-Преображенското въстание със събор

С викове "Да живее България" и химни на България, ВМРО и република Македония започна традиционния събор на етническите българи в съседна Македония, на който се чества годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Традиционният седми събор се..

публикувано на 18.07.15 в 15:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14