Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албумът "Буря" на Бландин Стаскиевич и Les Ambassadeurs получи ценен приз във Франция

Нов компактдиск със заглавие "Буря" е подарък за предаването "Алегро виваче" от ръководителя на ансамбъл "Лез Амбасадор" и негов основател – Алексис Косенко. Няколко думи за солистката, мецосопрана Бландин Стаскиевич: Родена е във Франция, получава и образованието си там, а част от обучението й преминава в Парижката консерватория, която завършва през 2003 г. По същото време участва в програмата "Градината на гласовете" на Уилям Кристи и ансамбъл "Лез ар флорисан", а това е изключителна школа за изкушените от бароковия стил.

Бландин Стаскиевич признава, че идеята за този дебютен албум й е хрумнала по време на истинска буря, която бушувала на остров, а тя установила, че в този момент си тананика ария от Вивалди – една сцена с буря, която наскоро е изпълнявала на концерт. Певицата се обръща за съдействие към Алексис Косенко и "Лез Амбасадор", които пожънаха успех със записите, направени с друга млада французойка - Сабин Дьовиел. Те са млад и много енергичен състав с характерен автентичен звук и определени търсения в областта на исторически информираните практики. С маестро Косенко и концертмайсторката Зефира Вълова вече сме представяли част от тяхната дискография в "Абегро виваче". Ето какво разказва диригентът Алексис Косенко за този проект:

Досега "Лез Амбасадор" има вече пет компактдиска, като последните два бяха издадени съвсем наскоро. Всъщност ги записахме почти едновременно през септември 2014 г. Първият, който представяме сега, е посветен на арии за мецосопран и оркестър на тема буря. Тази тема е много често срещана в бароковите опери – почти във всички я срещаме, защото изисква виртуозност и описва бурята в сърцата на героите. Така че символично винаги се асоциира и с буря на сцената, много често с потъващ кораб, което се свързва с дълбоките съмнения на героя в любовта. С удоволствие записахме тази програма с Бландин Стаскиевич и сме много горди да се похвалим, че компактдискът получи приза на Académie du Disque Lyrique във Франция преди броени дни – една наистина престижна награда. 

Чуйте в звуковия файл най-малко познатото от всички избрани заглавия – операта "Карл Плешивия" от Никола Порпора. Арията "Често заобиколен от облаци" е в изпълнение на Бландин Стаскиевич и "Лез Амбасадор" под диригентството на Алексис Косенко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14