Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията в еврозоната през юли стабилизира на ниското юнско ниво от 0,2%

Потребителските цени в еврозоната през юли се повишиха със същото анемично темпо от 0,2%, както през юни, оставайки далеч от целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2%, показват окончателни данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) през юли се понижи на месечна база с 0,6% след 0,0% през предходния месец, като на годишна база нарасна с 0,2% след аналогичен слаб растеж през юни, потвърждавайки предварителните данни на европейската статистика.

Основна причина за понижението на месечната инфлация през юли оказва спадът с 0,7% на енергийните цени (понижение с 5,6% на годишна база) и понижението с 0,5% на цените на храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия (повишение на годишна база с 1,1%). В същото време цените на услугите нарастват с 1,1% спрямо юни и с 1,2% на годишна база.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) намалява през юли с 0,7% на месечна база и се повишава на годишна база с 1% след повишение с 0,8% през предходния месец, съвпадайки с предварителните данни на Евростат.

Днешните данни изглеждат напомнят, че рискът за продължителна стагнация на цените в еврозоната все още не е елиминиран, въпреки че повишението на основната инфлация през юли с 1,0% на годишна база предполага, че стартираната през март програма на ЕЦБ за покупки на облигации за 60 млрд. евро на месец започва да дава плахи позитивни резултати (за предотвратяване на опасността от стагнация или дори от дефлация, която би попречила на крехкото икономическо възстановяване в региона).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.