Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопското село Осиково отбелязват празник на ягодата

Днес в родопското село Осиково отбелязват празник на ягодата, която дава основен поминък на хората.

За осма поредна година селото празнува двоен празник, каза кметът на селото Велин Палигоров:

Този празник възникна като идея да се даде гласност на нашата ягода, защото тя е уникална със своя произход и се произвежда на 1300 метра надморско равнище. Тя е планинска ягода, ароматна, и второто нещо, с което е уникална е, че се произвежда абсолютно по естествен начин. Всичко се обработва ръчно, с коне се оре, плеви се на ръце. Цялото село ухае на ягоди.

Празничната програма предвижда народно веселие и фолклор, както и скечове, сценки и всичко, свързано с производството на ягоди. Най-добрите производители на ягоди за годината ще получат грамоти.

Производители сме отличили 4 човека, които са с най-високи добиви и сме определили едно отличие за най-възрастен ягодоберач - една жена от селото. Тя е близо на 90 години и всеки ден ходеше да бере ягоди. Когато е кампания, тука от най-малкия човек до най-възрастния всеки работи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.