Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди ЕCHO Klassik за оперните ни диви Красимира Стоянова и Соня Йончева

Дебютният албум на Соня Йончева

Бяха обявени новите носители на най-престижните награди за класическа музика в Германия - ЕCHO Klassik. Сред тях са и две български оперни прими: Соня Йончева е отличена като дебютантка на годината сред певиците, а Красимира Стоянова е част от артистичния състав на "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус с Виенската филхармония под диригентството на Франц Велзер-Мьост и режисура на Хари Купфер - заглавието е отличено като най-добра музикална продукция на DVD.

ЕCHO Klassik са награди, учредени от Германската звукозаписна академия през 1994 г. Всяка година те отбелязват най-високите постижения на класически музиканти по целия свят. Тази година призовете са в 58 различни категории и ще бъдат раздадени официално на 18-и октомври в Концертхаус Берлин.

Сред призьорите за 2015-а са Джойс ДиДонато и Йонас Кауфман като певица и певец на годината, Дейвид Зинман е диригент на годината, а инструменталисти на годината са Ланг Ланг (пиано), Камерън Карпентър (орган), Тианва Янг (цигулка), Андреас Отензамер (кларинет) и Морис Щегер (флейта). Сред наградените ансамбли са Ебен квартет и Камерна академия Потсдам. Кронос квартет е отличен за "Класика без граници", а наградата за най-много продадени записи отново е за цигуларя Дейвид Гарет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14