Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От Ком до Емине или обратно, но все по билото на Стара планина

БНР Новини
Живко Момчев в подножието на връх Козя Стена - резерват Козя Стена, Национален парк „Централен Балкан”.
Снимка: Иван Минов

Някога Алеко Константинов мечтаел: Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край. И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние не познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си  като равнодушни чужденци.

Времето на  Щастливеца е различно от нашето, нищо че мнозина правим планове-блянове за една или друга посока.  Парадоксално, но не са малко туристите, обиколили поне половин Европа, без да са открили чудните кътчета на българската природа. Маршрутът Ком-Емине е отлично предизвикателство за любознателните. Ако някъде дълбоко у вас се крие и духът за приключения, значи сте готови за тръгване.  

Знаете ли колко са върховете за преодоляване по маршрута Ком- Емине? Повече от 100! А с каква денивелация трябва да се справите? Какво разстояние ви очаква по билото на Стара планина? Къде се намират Виканата скала? Малиновата плантация? Къде е запазена най-старата машина за лимонада у нас? И кой е най-сложният участък по цялото трасе?   

Отговори може да откриете в пътеводителя „От връх Ком до нос Емине”. Той е богато илюстриран със снимки и карти. Екипът: Живко Момчев, Йоанна Новакова, Иван Минов и Николай Илчев, наричат своята работа „по-скоро наръчник” в помощ на туриста. Постарали са се да включат голям обем полезна информация за хижи, чешми, исторически и културни обекти. Подобен справочник не е излизал от близо 40 години.

Може да изберете и само определен етап от маршрута. Още по-добре, ако разполагате с повече време, за да извървите цялото разстояние, над 600 км. Масово се тръгва от запад на изток. Но може и обратно: от морето, нос Емине, към Централния и Западен дял на Старопланинския гръбнак, протегнал снага надлъж през България. Сега с Живко Момчев избираме тъкмо този вариант и следваме пътя на слънцето.   
Защо Ком-Емине е трудно, но забавно и незабравимо приключение? Чуйте интервюто. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.