Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Ком до Емине или обратно, но все по билото на Стара планина

БНР Новини
Живко Момчев в подножието на връх Козя Стена - резерват Козя Стена, Национален парк „Централен Балкан”.
Снимка: Иван Минов

Някога Алеко Константинов мечтаел: Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край. И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние не познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си  като равнодушни чужденци.

Времето на  Щастливеца е различно от нашето, нищо че мнозина правим планове-блянове за една или друга посока.  Парадоксално, но не са малко туристите, обиколили поне половин Европа, без да са открили чудните кътчета на българската природа. Маршрутът Ком-Емине е отлично предизвикателство за любознателните. Ако някъде дълбоко у вас се крие и духът за приключения, значи сте готови за тръгване.  

Знаете ли колко са върховете за преодоляване по маршрута Ком- Емине? Повече от 100! А с каква денивелация трябва да се справите? Какво разстояние ви очаква по билото на Стара планина? Къде се намират Виканата скала? Малиновата плантация? Къде е запазена най-старата машина за лимонада у нас? И кой е най-сложният участък по цялото трасе?   

Отговори може да откриете в пътеводителя „От връх Ком до нос Емине”. Той е богато илюстриран със снимки и карти. Екипът: Живко Момчев, Йоанна Новакова, Иван Минов и Николай Илчев, наричат своята работа „по-скоро наръчник” в помощ на туриста. Постарали са се да включат голям обем полезна информация за хижи, чешми, исторически и културни обекти. Подобен справочник не е излизал от близо 40 години.

Може да изберете и само определен етап от маршрута. Още по-добре, ако разполагате с повече време, за да извървите цялото разстояние, над 600 км. Масово се тръгва от запад на изток. Но може и обратно: от морето, нос Емине, към Централния и Западен дял на Старопланинския гръбнак, протегнал снага надлъж през България. Сега с Живко Момчев избираме тъкмо този вариант и следваме пътя на слънцето.   
Защо Ком-Емине е трудно, но забавно и незабравимо приключение? Чуйте интервюто.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50