Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След акцията на ДАНС в района около Лъвов мост отново има нелегални бежанци

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Часове след акцията на ДАНС и МВР, при която бяха задържани над 160 нелегални бежанци, уличките около Лъвов мост отново са пълни с емигранти без документи.

Откриваме афганистанеца Халед в интернет-клуб близо до Лъвов мост. Той от 3 месеца е в България. Единственият му документ е бележка от Държавната агенция за бежанците със снимка, прикрепена с кламер:

От три месеца съм в България и идвам от Афганистан. Имам само този документ и не знам какво пише на него.

Повечето от бежанците са с редовни документи, но има и нелегални. Мохамад е иракчанин и живее от 7 години в България:

Всичко е тука без документи, мисля, че е така. Виж, наркомани тука много. От всички държави - Сирия, Ирак, Афганистан, Иран, много различни хора идват тука.

Част от хостелите в района не приемат бежанците, защото нямат издадени български лични карти. Даниела работи именно в такъв хотел.

Когато търсят стаи, ние не им изискваме документи, когато ги настаняваме, изискваме документи. По принцип са афганистанци, пакистанци, от много държави, от Сирия също.

Често нелегалните имигранти наемат таксита до сръбската граница. Един от шофьорите в района също е получавал подобни предложения.

Искаха да ги закарам до село Кула, но така и не стана, не съм ги возил.

И днес в района на Лъвов мост имаше полицейски патрули.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.