Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Попова – изключителното белкантово откритие

Така преди години оценява българката световната преса. В своите най-силни сезони Валери Попова работи със знаменитости като Тито Гоби, Лорин Маазел, Жорж Претр, Лучано Берио и много други.
Грее сред звездите на Миланската скала, Парижката Гранд опера, в Белгия, Великобритания, САЩ. У нас тя остава някак в сянка, недооценена, дори огорчена. Днес „прелистваме” записите, които звучат толкова модерно с тънкия усет, музикалност, красота, стил... и недоумяваме. А всъщност би трябвало да сме наясно, че всеки артист, надскочил времето си, няма как да се чувства съвсем комфортно приживе.

Има и друга истина, тази на публиката: Беше обожавана. Раздялата с нея носи покруса у всички, които чувстват потребност от истински, незаменими неща в живота – пише Розалия Бикс през 2000 година в пресата по повод кончината на певицата.
В единствения запис в Златния фонд на БНР, запечатал житейския и творчески разказ на Валери Попова, усещаме истинската любов на публиката. Ще го чуем в събота. Записът е от 1985 година от срещи с радиоклуба „Приятели на музиката” с гостуващи слушатели, зажаднели да я виждат по-често на сцената на Софийската опера.

Гена Димитрова:
Още звучи в ушите ми нейното прекрасно изпълнение на Лиу в Миланската Скала през пролетта на 1985 година. В препълнената зала по случай присъствието на Чарлз и Даяна аз бях сред публиката и целият ми възторг и възхищение бяха за Валери, която от сцената правеше чудеса. Единствена от многото сопрани, които бях слушала, с които бях пяла, тя изпълняваше безкрайно трудното Пучиниево piano – crescendo на финалите на ариите с плачещо красив, страдащо любящ тембър. За съжаление красотата не може да се опише...

Розалия Бикс:
Беше певица с необикновен чар. Съчетаваше изтънчеността на аристократ с една подкупваща човешка простота и естественост. Пееше красиво, с огромна култура и знание, потулени зад пределна съдържателност и бистрота на посланието. Беше наистина „прима донна” (първа сред жените), не „примадона” – синоним на инерции и високопарност в речника ни.

Руслан Райчев:
Заедно с Райна Кабаиванска и Гена Димитрова тя е една от трите български изпълнителки, която най-много е пяла по големите оперни сцени. Имаше нещо хлапашко, детско в нея и същевременно бе отговорна и деликатна в работата си. Присъствието й на сцената правеше партньорите й по-уверени, а работата по-плодотворна. Милата й усмивка стопляше. Потомък на голям музикантски род, Валери притежаваше широка музикална култура и две качества, които рядко се срещат днес: възпитаност и коректност. Спомням си един интересен епизод във взаимоотношенията ни, когато последният път бях директор на Софийската опера. Предстояха съкращения. Огледах списъка на състава и видях – Валери беше играла напоследък рядко на сцената заради болестта си. Тя сама дойде при мен, за да заяви, че преминава на преподавателска работа в музикалното училище и че нейното напускане не бива да създава проблем. Доказа се като талантлив педагог – най-яркото доказателство за това е дъщеря й, Александрина Пендачанска, която е нейна ученичка. Уви, Валери не достигна до преподавателска работа в Музикалната академия така, както и други големи български таланти не достигнаха...

В предаването ще звучат откъси от „Дон Карлос”, „Травиата” и „Отело” от Верди, „Фауст” от Гуно, „La vera storia” от Лучано Берио под диригентството на автора, „Турандот” и „Бохеми” от Пучини, „Сватбата на Фигаро” и „Вълшебната флейта” от Моцарт, „Капулети и Монтеки” от Белини, Матеус Пасион от Йохан Себастиян Бах, Немски реквием от Йоханес Брамс и други.

събота, 12 септември, от 20 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35