Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигарите и горивата за отопление ще започнат да поскъпват от догодина

| обновено на 09.09.15 в 18:43
От догодина започва поетапно поскъпване на цигарите.  Средното увеличение ще е с между 20 и 30 стотинки на година за различните марки. Новите по-високи цени ще се усетят най-вече от пушачите, които употребяват скъпи цигари. Причината е, че от 2016 г. ще започне плавното увеличаване на акциза, като новата структура на ставката ще натовари повече цената на цигарите от по-висок клас. Също така от догодина ще бъде премахната преференциалната акзицна ставка върху горивата за отопление.

Акцизът върху цигарите се състои от два компонента - специфичен и пропорционален. Новата формула е за увеличаване на пропорционалната част, тоест тази, която е пряко обвързана с продажната цена, обясни финансовият министър Владислав Горанов. В момента тя е 25 процента от цената за крайния потребител, а от догодина ще бъде 38 процента. През 2017 и 2018 ще се увеличава с по два пункта на година. Специфичната част от акциза дори ще бъде намалена от 101 до 70 лева за хиляда къса. Целта е, пушачите с по-ниски доходи да не бъдат ударени толкова силно:

Цигарите ще поскъпват плавно, в съответствие с графика, до достигане на 90 евро, което е 177 лева общо на хиляда къса, като ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари, което се прави първо с идеята да бъдат защитени по-нискодоходните групи, второ, да премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари, обясни след правителственото заседание финансовият министър Владислав Горанов:

Увеличението на цената ще донесе близо 120 млн. лева допълнително на хазната за трите години.

Заради поскъпването се очаква много хора да започнат да свиват сами цигари. За да се предотврати увеличаването на контрабандата при нарязания тютюн, ще бъде забранено да носим повече от 40 ръчно свити цигари наведнъж. 

От догодина се премахват и облекченията върху акциза за горивата върху отопление, каза Владислав Горанов:

Пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани като горива за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка, тъй като има много злоупотреби по отношение на ползването на т.нар. "оцветени горива" с намалена акцизна ставка, които вместо като горива за отопление се използват след изписването им като моторни горива.

Част от ведомствата, които използват гориво за отопление, ще бъдат компенсирани от бюджета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.