Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе - Инголщад, историческо пътуване по Дунавския лимес

| обновено на 11.09.15 в 18:13
Сякаш вчера бе есента на 2012 година, когато за първи път страната ни бе домакин на Международен лимес конгрес. Авторитетният форум се състоя от 6 до 11 септември 2012 година в Русе и тъкмо на него бе взето решение следващият XXIII Международен лимес конгрес да се проведе в Инголщад.
Русе е на 496-тия км по реката. Инголщад – на 2 458, 3 км. Почти на 2 000 километра географско разстояние. Как стоят нещата, измерени според историята? Лимес означава граница. А историческите граници са нещо различно. Дунавският лимес днес може да е културна връзка между държави и народи с общо минало.
Що за селище е Инголщад? - Обикновено за град, в който се намира главният завод на един от най-големите автомобилни гиганти, масовите очаквания са това да е място с динамика и високи скорости. Инголщад е различен - солиден, спокоен, бюргерски, дори на пръв поглед малко тромав и скучен. Но само на пръв поглед... А в музея „Ауди“ може да обикаляте пеша поне цял ден, с кола- със сигурност в продължение на няколко часа....
 В Германия има стара поговорка: „Който владее Инголщад, той държи ключа към цяла Бавария“. Историята сякаш струпва куп странни обстоятелства.
В едноименния роман на Мери Шели това е родното място на чудовището, създадено от учения Виктор Франкенщайн, а Ingolstader alte Anatomie днес е Музей по медицинска история. В този град през 1748 година е роден Адам Вайшаупт, основател на Ордена на илюминатите- тайно баварско общество.
Инголщад е първата крепост в Германия, която издържа цялата шведска обсада през едни далечни столетия..... И сега в Музея на баварската армия се пазят останките от коня на шведския крал Густав Адолф, съхранявани почти 400 години. По време на Първата световна война, в Инголщад от 130 военнопленници, впоследствие 7 са произведени в генерали от френската армия. Сред тях, кой да предположи, е бъдещият президент на Франция Шарл де Гол. Говори се, че при такива неформални обстоятелства се е срещнал с бъдещия съветски маршал М.Н. Тухачевски.
Градът с около 130 000 жители има 60 църкви...И пак тук ще чуете историята за Дяволския камък.
В Инголщад на търговията е отделено специално внимание. Тъкмо тук е приет най-старият закон за храните Райнхайтсгебот, който все още е в сила. Подписан е през 1516 г.от дука на Бавария Уилям IV. Според документа, истинската бира може да бъде произведена само от хмел, ечемик и вода!
Градът се гордее с чистотата на своето пиво, както и с Търговското село- едно от 9-те обособени европейски средища, в които се предлагат изключителни маркови стоки от цял свят...
В средата на септември 2015 година, обаче, в Инголщад акцентът пада върху друга престижна марка и това е Международният лимес конгрес! Световната среща на учените е „сверка на часовницитие“ в археологията и историята по отношение на Римската империя. Там се очертават и параметрите за бъдещата научна проблематика, връзката с развитието на Дунавската стратегия.
Как бързо лети времето! След XXII-я Международен лимес конгрес в Русе, нашите археолози трябваше да се справят и с подготовката на Сборник с доклади от вече отминалия форум. Който се е занимавал с подобни ангажименти, знае цената на усилията, упоритостта и търпението, които са необходими. Дори по света, в така наречените „добре уредени държави“, често тъкмо този момент се превръща в „исторически“, а мисията - в почти невъзможна. Българските учени се справиха! В том XLII от „Известия на Националния археологически институт“ са представени докладите от Конгреса в Русе. Изданието е под редакцията на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, и ас. Николай Шаранков от катедрата по Класическа филология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението - през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18