Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер приключва кинофестивалът във Венеция

Снимка: www.filmfestivals.com

Тази вечер приключва 72-рия кинофестивал във Венеция. Победителя в него ще получи наградата Златен лъв.

Преди още фестивалът да е приключил, за публика и критика победителя в него са хубавите филми. Според директорът му  Алберто Барбера, това е най-качествения и хубав фестивал от три години насам. Той призна, че се е притеснявал дали киносъбитието ще бъде изобщо добро. Резултата отхвърли тези съмнения благодарение на интересните творби оценени от всички. Барбера е доволен, че „кинодейците от цял свят участвали във фестивала са се спрели на актуалните проблеми, отделили им съответен размисъл и значение, давайки образност на тази толкова трудна реалност, което е силен призив към чувството на отговорност , помагайки  на зрителите да я разберат и съответно как би могло да се реагира”. Сред фаворитите за крайната победа в 72-рия филмов фестивал във Венеция е филма Бафомет (Behеmoth) на китайския режисьор Джао Лианг. Творбата му получи вече наградата на италианската неправителствена организация за устойчиво развитие  Greencross оценила интерпретирането на природните ценности. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14