Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологически музей отваря врати в Сапарева баня в близките дни

Снимка: Венета Николова

Нов археологически музей се открива до дни в Сапарева баня, съобщиха от общината. Новопостроената сграда е с екпозиционна площ от 350 км. м. на два етажа, с керамична фасада. Там в две отделни сбирки ще експонират уникати от древното минало на града и района, както и орнаменти и композиции от етнографското наследство на Сапаревобанския край. В експозицията със сигурност ще влезе репродукция на златна монета с лика на император Теодосий II /408-450. сл. хр/, на която попаднаха археолозите това лято при строежа на открит плувен басейн в курорта.

Тогава бяха намерени и 25 медни и бронзови монети, в зида на вила от тази епоха. В експозицията ще бъдат включени най-интересните окрития от поручвания по обекти на древна Германея.

Археологическият музей е на главната улица, недалеч от градската галерия, която носи името на известния местен художник Васил Крапчански. В залата й е показана изложба на проф. Панайот Пантев-Пането. Амбицията на общината е да предизвика интерес с културното наследство и изяви на известни творци, свързани с града сред стотиците ежедневни посетители, особено през лятото, когато Сапарева баня нараства до 10 000, коментират от кметската администрация в курорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14