Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен интерес към новата премиера на Вера Немирова в Дойче опер Берлин

Роберто Аланя като Васко да Гама
Снимка: Дойче опер Берлин

Пореден  голям успех за българската режисьорка Вера Немирова. На 4 октомври 2015 г. беше премиерата на малко позната опера "Васко да Гама" от Майербер в Дойче опер Берлин, преминала при изключителен международен медиен интерес.

За ролята на Васко да Гама е ангажиран прочутият тенор Роберто Аланя, партнират му още известни имена: Софи Кош - мецосопран от Франция и Нино Мачаидзе - сопран от Грузия.  Диригент на постановката е Енрике Мацола.

До края на октомври предстоят още 5 спектакъла.
 
Това беше голямо събитие, тъй като оперите от Майербер не се изпълняват толкова често. Това е жанрът френска гранд опера, а тази е позната също и под заглавието "Африканката". Тя е много актуална, защото става дума за най-различни теми, които ни вълнуват в момента, като например конфликти на верска основа; един нетолерантен режим на Великата инквизиция в Португалия, която затваря един напредничав дух като Васко да Гама в един затвор. В Индия също някаква непоносимост към чужденци... Този религиозен фанатизъм, който е вълнувал Майербер и в неговите други произведения като "Пророкът" и "Хугеноти", тук също е главната тема,
сподели режисьорката за предаването "Алегро виваче".

Чуйте цялото интервю с Вера Немирова и подробности за новата й постановка в Берлин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14