Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Атанас Куртев отпразнува 70-годишнината си на сцената

Проф. д-р Атанас Куртев

Двойният юбилей на проф. д-р Атанас Куртев - 70 години и 55 от тях на сцената, бе отпразнуван точно на Деня на музиката, 1 октомври, в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Именитият наш пианист и педагог свири пред свои колеги, ученици и почитатели, някои от които дойдоха от различни краища на Европа.

Учениците ми са един хубав екип - всеки със своя физиономия, защото аз не отглеждам бройлери, не съм люпилня за пианисти, а най-много държа на самобитното и го търся във всуки ученик, и го развивам. Всички те ме зарадваха с много високо ниво изпълнения. Почувствах се действително щастлив, сподели в студиото на предаването "Алегро виваче" той.

Проф. д-р Атанас Куртев произхожда от фамилия с богати музикални традиции. Първият му преподавател по пиано е Саша Ламбрева-Куртева. Висшето си музикално образование започва в Държавна музикална академия - София (1964), в класа на Лили Атанасова. Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков"(1969) в класа на Павел Серебряков и Брюкселската консерватория "Кралица Елизабет"(1973) в класа на Едуардо дел Пуейо. По-късно специализира в Унгария при Дьорд Шебьок и Пал Кадоша и във Франция при Ивон Лефебюр (1978). Защитава докторат по проблемите на ритъма и агогиката при интерпретацията на клавирното творчество на Скрябин (1977). От същата година работи като редовен преподавател по пиано в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Става доцент през 1989 и професор през 1995 г. Изнасял е концерти в над 20 европейски страни, в Средна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток.

Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно- изследователска и текстологична работа, подготвяйки за печат няколко нотни издания, книгата „Пиано-пианисимо“(1982), множество статии, рецензии и научни студии. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997- 2010).  Съучредител е на музикалните дружества "Франц Шуберт" и "Рихард Вагнер". През 2010-2012г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения "Сергей Рахманинов“ (почетен председател) и „Александър Скрябин“ (председател).

Проф.Атанас Куртев е основател (и председател на журито) на осем международни конкурса за пианисти в България: "Шопен" (Варна), "Франц Шуберт" (Русе), "Класика и съвременност“ (Стара Загора), "Лист-Барток" (София), "Руска музика" (Плевен), "Шуман-Брамс" (Пловдив), „Скрябин-Рахманинов” (София), „Велики учители” и „Виктор Мержанов”(Кюстендил).

Чуйте интервюто с проф. д-р Атанас Куртев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14