Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище за радиопътешествия

БНР Новини
Експонати в Музея на авиацията в Крумово.
Снимка: БГНЕС

Когато почитателите на приключения обикалят у нас и по света, е добре да са подготвени за по-различните срещи с хора, обичаи, история и културни особености. Ето защо решихме този път нашите обиколки по света да преминат като Училище за радиопътешествия.
Освен традиционните, има и необичайни училища: като място на преподаване и като предмети. Сред нетипичните помещения са, например, лодките-училища в Бангладеш.
Или влакът-училище в Индия. Китайското село Мяо стана популярно, заради пещерното си училище. Казват, че  вече са го затворили, но пък каква туристическа реклама и атракция става от него!
Що се отнася до предметите, разнообразието е голямо. Да вземем дори Училището по елфология в Исландия  и т.н.
У нас има не само необичайни училища, но и даже академии, като Детската Природна Академия на Узана, под връх Исполин, на най-голямата планинска поляна в България. Там се намира и Посетителският информационен център на Габрово. За малчуганите е трудна думата „интерпретативен”. Не е изключено и много възрастни да се „препънат” в нея, когато я изписват или произнасят. В Детската Академия има интерпретативни маршрути с много знания. Но колко забавно преминават уроците по горските пътеки, ще ви разкажат самите домакини.
В нашето училище за радиопътешествия часа по география ще води Димитър Желев - млад университетски преподавател.  Посетил е близо 40 страни, от тях е подбрал най-интересното и непознатото, за което ще ни разкаже.
Урокът по история е посветен на 16 октомври, Ден на българските военновъздушни сили и авиацията. Ще идем до Музея на авиацията в Крумово, където има какво да се види! Ще е полезно дори за хората, които днес се занимават с икономика,  индустрия, производство на самолети. Опитайте да си отговорите вие лично колко български фабрики за самолетостроене знаете.
„Шефът знае” - най-често в наше време така отговорят служителите на учреждения и фирми, когато им задават различни въпроси. А дали вашият шеф знае, че има специален професионален празник, Световен  ден на шефа? Ще научите къде и как възниква празникът.
А коя е най-дългата въжена линия в света? Къде се намира? Не е за вярване, но са хвърлени огромни средства, за да бъде изграден кабинков лифт между едно малко високопланинско село и кацналия още по-нагоре, насред нищото, старинен манастир. Явно, инвестицията е заслужавала усилията, защото освен славата на най-дългия лифт в света, мястото е привлекателно и с много други интересни неща.
А може ли шоколад да отлежава в бурета, като вино или някои силноалкохолни видове еликсири? Най-новите културни кулинарни тенденции ще изненадат ценителите на вкусни маршрути, сред които е Пътят на биошоколада. Чуйте предаването „А сега накъде?” и ще се убедите сами.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението - през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18