Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български тромпетист в състава на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам

| обновено на 28.10.15 в 18:44
Мирослав Петков
Снимка: Melodi Kayis

Дългогодишният концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам - цигуларят Веско Ешкенази съобщи новината в социалната мрежа Фейсбук:

Горд съм да споделя, че днес Кралски Концертгебау Оркестър приветства първия българин в историята си на позицията на соло тромпетист - Мирослав Петков. Прекрасно е, че вече сме двама!


Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна, където учи тромпет в НУИ "Добри Христов" в класа на Иван Илиев. След завършването си през 2007 г. той заминава за Германия и продължава обучението си във Висшето училище за музика в Детмолд. Талантът му е забелязан рано и оценен високо, включително с награди на международни конкурси в Германия, Италия, Финландия и Южна Корея. Често е канен като солист на различни европейски оркестри. Работи като първи тромпетист в Националния театър в Манхайм.

В България името на Мирослав Петков нашумя през 2006 година, когато примата на българската поп музика Лили Иванова, впечатлена от неговия талант и музикалност, му подари пиколо тромпет.

Българинът ще заеме поста си на първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в началото на сезон 2016/2017 година.

Интервю с Мирослав Петков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14