Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид телефонни измами

Мними данъчни рекетират по телефона земеделски производители

За опит за телефонна измама на земеделски производители от името на данъчните предупреждават от НАП.  В агенцията са постъпили два идентични сигнала от производители в селата близо до Хасково, на които е съобщено, че имат задължения към хазната и могат да ги платят на ръка.

Посочените суми, които измамникът е съобщил на земеделците, че дължат, са сравнително малки, за да е по-лесно да бъдат убедени. Като аргумент мнимият данъчен служител е изтъкнал желанието да улесни длъжниците, които в противен случай трябва да пътуват до областния град, за да погасят задълженията си.

По този повод от НАП изрично напомнят, че данъчните служители не приемат и не изискват плащания в брой. Всички плащания към хазната се правят по банков път. Искането на пари в брой е или измама, или корупция, за която всеки гражданин незабавно трябва да сигнализира в НАП и в МВР, категорични са данъчните. Всеки служител има служебна карта, с която се легитимира при проверка на място. Тя е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак. На гърба ѝ са изписани всички права, които данъчните имат по време на проверката. Картата съдържа също номер, дата на издаване, трите имена на служителя, ЕГН, длъжност и негова снимка. При съмнение за автентичността на служебна карта гражданите могат да запишат номера ѝ и да се обадят в приходната агенция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.