Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мантуа ще е културната столица на Италия през 2016-а година

Снимка: Уикипедия

Град Мантуа ще е столица на италианската култура през 2016-а година. Това реши специалната комисия към министерството на културата. Инициативата се реализира за първи път и е по европейския модел за културни столици на Европейския съюз.

Мантуа, област Ломбардия, е град-люлка на италианското Възраждане и е под закрилата на ЮНЕСКО, със завидно културно богатство, оставено от фамилията Гондзага. Разположен на река Минчо, с уникално създадените от нея през XII век от архитект Алберто Питентино езера като защитна форма за града, Мантуа изглежда като изникнал от водата.

Легендите за името му са две: от това на прорицателката Манто от древногръцката митология, описано от Вергилий в "Енеида", и от това на етруското божество Мант.

Мантуа е първата културна столица на Италия благодарение на новия закон, известен като “Арт бонус” в подкрепа на художественото и културно наследство.

Мантуа 2016 има на разположение 1 милион евро за реализирането на своите проекти за културна столица. В надпреварата за това градът надви девет конкуренти: Комо, Акуилея, Ерколано, Парма,Пиза, Пистоя, Сполето, Таранто и Терни. Те остават в състезанието за културна столица на Италия за 2017-а година. Победителят ще стане известен на 25-и януари догодина. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14