Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

180 години от рождението на композитора Камий Сен-Санс

| обновено на 30.10.15 в 18:19
Камий Сен-Санс

Eдин от най-любимите на публиката представители на романтичната епоха във френската музика - композиторът Камий Сен-Санс е роден на 9 октомври 1835 година. По този повод в рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" проследихме неговия жизнен и творчески път.

Ето откъс от статията на Ромен Ролан за Камий Сен-Санс, публикувана в книгата му “Музикантите на нашето време“:

На Сен-Санс се падна твърде рядката чест да се види в положението на класик още докато е жив. Неговото име, дълго време непризнавано, си завоюва всеобщо уважение както със силата на благородството на неговата личност, така и със силата на съвършенството на неговото изкуство. Нито един художник не го е било грижа толкова малко за публиката, не е бил по-равнодушен към мнението на тълпата и избраните от Сен-Санс. Още като дете той изпитвал нещо като физическо отвръщение към успеха... След избирането му за член  на Академията, след „Хенри Осми“ и Симфонията с орган, той си остава все така независим, както пред лицето на похвалите, така и пред порицанията.

С годините, когато при него дойде известността, той никак не се промени. Преди време писа на немски журналист: “Твърде малко съм чувствителен към критиката и похвалите, не защото преувеличавам значението си - това би било глупост - а защото аз, създаващият произведенията си съобразно функциите на своята природа, подобно на ябълково дърво, раждащо ябълки, няма защо да се безпокоя за мнение, което може би е изказано за моя сметка.“ Такава независимост е рядкост във всички времена, още повече в нашето време - време на тираничната власт на общественото мнение и особено във Франция, където художникът е свързан със своето общество повече, отколкото където и да е другаде. От всички свойства на художника независимостта е най-ценното, защото от нея зависят всички останали, тя служи за гаранция на неговата съвест и вътрешна сила. Затова и трябва да бъде изтъкната на преден план.

Чуйте исторически факти за живота на Камий Сен-Санс и творби на композитора в звуковите файлове.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14