Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бюст-паметник на поета Христо Ботев в новия си дом

БНР Новини
Стефан Димитров и д-р Тодор Чобанов при откриването на паметника.
Снимка: Кирчо Стоичков

На 2 ноември програма "Христо Ботев" връчи годишните си награди за журналистика "Златният будилник". Церемонията започна с откриване на бюст-паметник на Христо Ботев. Паметникът е дело на скулптора Васил Гачев. Отливането на творбата от бронз бе реализирано с помощта на Столична община и с личния ангажимент на заместник-кмета д-р Тодор Чобанов.

Програма "Христо Ботев" на БНР стана собственик на тази оригинална творба на Васил Гачев. Чрез този образ ние се докосваме до духовността, примера и словото на великия поет.

Снимки от церемонията по връчване на наградите "Златният будилник" 2015 може да разгледате тук.

Васил Гачев и „неговият“ Христо Ботев.
Кой е Васил Гачев? За него Илия Бешков казвал, „че е човек без сянка“. Роден в град Тетевен, завършил Художествената академия при проф. Иван Лазаров, през 1938 година е изпратен да специализира скулптура в Рим и Париж. Един от първите членове на Дружеството на новите художници.
Васил Гачев всъщност е известен скулптор с богато и разнообразно творчество – работи в областта на портрета, фигуралната композиция и паметниците. Между най-значителните му произведения са бюстът на Христо Ботев, скулптурата на Христо Ботев пред къщата-музей в Калофер, както и един паметник на поета в Букурещ.
Автор е още на бюстовете на композитора Панайот Пипков, на художниците Цанко Лавренов и Иван Христов, орелефа на Васил Левски на Телефонната палата в София, на Трайчо Костов и десетки още. При създаването на творбите си Васил Гачев се придържа към класическата форма и монументалната цялост на композициите. Най-предпочитаният жанр е портретният. Произведения на Васил Гачев се намират в Братислава, Букурещ, Варшава, в Музея при Римската художествена галерия и др. В нашата НХГ се съхранява „Глава на Нино Касиас“, негова колежка от курса в Париж.
Има награда от БАН за скулптура на художника Лука Перфанов. Носител е три пъти на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.
И една любопитна случка: Илия Бешков и Васил Гачев като студенти живеели в една квартира заедно – в кокошарника до къщичката на една писателка. В изключително студените зимни дни даже чорапите им замръзвали на пода. Кльощави, ребрата им се броели, а Васил Гачев на всичкото отгоре бил вегетарианец. Всяка сутрин си правил гимнастика, а Бешков се вайкал: „Олеле, ще излети някой кокал и ще ме удари!“. Третият съквартирант в тази студенина бил Стоян Венев, а „четвъртият“- една сутрин към тях се присъединила  жаба, настанена удобно до леглото на тримата бъдещи велики български художници.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директори на програма „Христо Ботев“

Йонка Коцева 1971 г. – 1984 г. Лиза Матева 1984 г. – 1987 г. Снежина Каменова 1987 г. – 1990 г. Борислав Геронтиев 1 април 1990 г. – 13 август 1991 г. Еди Емирян 13 август 1991 г. – 20 ноември 1992 г. Георги Василски 20 ноември 1992 г. – 30 юни 1995 г. Соня Ангелова 7 август 1995 г. – 7 февруари 1997 г. Стойчо Стоев – и.д. 7..

обновено на 06.07.20 в 16:03
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година във Велико Търново.

22 септември - Ден на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите народи...

публикувано на 22.09.19 в 10:45
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

6 септември - 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Днес се навършват 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич...

публикувано на 06.09.19 в 09:15
Петър и Антонина Стоянови с победителките Туче Муса и Севилай Салим от Черноочене с научния им ръководител Юлия Чортленева.

Осмокласничките от село Черноочене спечелиха Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ „Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене си заслужиха първото място в Националния исторически конкурс. За да получат приза си лично от Петър Стоянов момичетата пристигнаха във Военния клуб в София със служебната кола, предоставена им от кмета Айдън Осман – горд от отличното им представяне...

публикувано на 24.06.19 в 09:06

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

143 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България отбелязваме днес. В 12 часа в цялата страна ще чуем традиционния тъжен звук на сирените за две минути.

публикувано на 02.06.19 в 08:05