Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи реставрацията на Фонтана ди Треви в Рим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 17 месеца приключи реставрацията на Фонтана ди Треви в Рим. Италианска модна къща инвестира над 2 млн. евро в проекта. Ремонтирани бяха водопровод и архитектурната част на историческия обект.

По време на възстановителните дейности посещението на туристи не беше прекъснато благодарение на специално скеле и плексигласови прозрачни стени. Така над 3 милиона души от цял свят имаха възможност да видят фонтана и да изпълнят ритуала, възпят от Франк Синатра и Клаудио Вила - хвърлянето на монети, което обещава връщането във Вечния град.

Известен в цял свят, Фонтана ди Треви е част от действащ водопровод, останал от времето на Римската империя. 19 години преди Христа, по времето на император Август, за да обслужва Рим и минералните бани на римския държавник и генерал Агрипа, е построен Водопроводът на чистата вода. Крайната му точка е на кръстопът - на езика навремето "трейо" - с три чешми и три корита, откъдето идва и "треви". През вековете това място претърпява редица архитектурни промени.

В настоящия си вид фонтанът е проектиран от Никола Салви и е открит през 1735 година, преминавайки през много реставрации.

Определен още като бижу на късния италиански Барок, Фонтанът ди Треви има паметно присъствие в киното с филма на Федерико Фелини "Сладък живот". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14