Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивални срещи - Мие Мики (акордеон) и Минчо Минчев (цигулка)

Минчо Минчев
Снимка: БГНЕС

В поредицата Рецитал ви предлагаме запис от концерт, състоял се на 23 март 2012 г. в рамките на международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, концерт събрал виртуозната японска акордеонистка Мие Мики и обичания български цигулар Минчо Минчев.
За Минчо Минчев е щастие да има такива приятели и музиканти, за да може да направи неща, каквито не е правил досега. Георг Шенк е съпруг на Мие Мики и професор по пиано на Евгени Божанов. Преди да чуе нейни изпълнения, Минчев е бил силно впечатлен от учениците й. Затова е поканил изпълнителката по време на Варненския фестивал. Тя е дошла за седмицата от майсторските класове със съпруга си. След това са свирили заедно. Това, което Мие Мики „вади” от акордеона е извън възможностите на този инструмент, отбеляза Минчев. Няма нищо общо с нашите представи за народната музика. Такова нещо рядко се чува, добавя той. Тя е от този род хора, които всичко могат, разказа професорът. Мики е точно спонтанен артист, който много ми допада. Тя не обича всичко да е подредено, изчислено и измерено. Когато вземеш един нотен текст, той просто не звучи. Музикантът го материализира в звуци. Научава всичко и се опитва да бъде максимално честен към автора. Когато излезе на сцената се опитва да дематериализира всичко онова, което е научил. Не рецитира ноти, а дава внушения и чувства”. Цитат от думи на Минчо Минчев.

Мие МикиМие Мики е родена 15 септември 1956 година в Токио. Започва да свири на акордеон на 4-годишна възраст, а на 8 прави първия си радиозапис в Ен Ейч Кей, Токио. За три години (1981, 1985 и 1986) тя е поканена да въведе свиренето на акордеон в Китай чрез концерти и майсторски класове. През 1989 година й е присъдена наградата на Северна Вестфалия за млад изпълнител, с която за първи път се удостоява изпълнител на акордеон. Като млад изпълнител тя печели първа награда на Международния конкурс по акордеон в Клингентар, Германия и първа награда на Международния конкурс по акордеон в Анеси, Франция.
В Токио се провежда ежегодно концертен цикъл, озаглавен „Мие Мики - творби за акордеон”. Над 50 произведения са й посветили съвременни японски и чужди композитори - Тошио Хосокава, Адриана Хьолски, Ханс-Йоахим Хеспос, Николаус А. Хубер, Тоши Ичиянаги, Маки Ишии и Юджи Такахаши, чиито първи изпълнения осъществява ежегодно в концертната поредица „Произведения за акордеон” с Мие Мики в Касалсхол в Токио.
Има издадени над 30 компактдиска от водещи звукозаписни фирми, сред които Philips, Sony, Denon. Компактдискът й „Мие Мики, акордеон - Й. С.Бах” получава Академичната награда за запис в Япония (1997), а „Поемахармоника” - Наградата за CD на Министерството на културата на Япония (2002). Като член на жури тя редовно участва в международни конкурси за акордеон и във федералния конкурс „Младежта музицира”.Професор е във Фолкванг Хохшуле в Есен, Германия и в Колежа по изкуства в Синдзян, Китай. От 1981 е доцент, а от 1996 хоноруван професор във висшето училище по изкуствата „Фолкванг”, филиал в Дуисбург. От 2000 е професор във Висшето музикално училище в Детмолд, филиал Дортмунд. Била е солист на оркестъра на Романска Швейцария, Новата японска филхармония, Симфоничния оркестър на Ен Ейч Кей и Белгийския национален оркестър. Работи с диригенти като Сейджи Озава, Хироюки Иваки, Хироши Вакасуги и Шарл Дютоа.

Програмата на концерта е съставена от творби на Доменико Скарлати, Жан Филип Рамо, Георг Фридрих Хендел, Филип Глас и Мишел Льогран изпълнени от Мие Мики, а във втората част двамата с Минчо Минчев изпълняват пиеси от Астор Пиацола.

неделя, 8 ноември, от 23 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10