Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивални срещи - Мие Мики (акордеон) и Минчо Минчев (цигулка)

Минчо Минчев
Снимка: БГНЕС

В поредицата Рецитал ви предлагаме запис от концерт, състоял се на 23 март 2012 г. в рамките на международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, концерт събрал виртуозната японска акордеонистка Мие Мики и обичания български цигулар Минчо Минчев.
За Минчо Минчев е щастие да има такива приятели и музиканти, за да може да направи неща, каквито не е правил досега. Георг Шенк е съпруг на Мие Мики и професор по пиано на Евгени Божанов. Преди да чуе нейни изпълнения, Минчев е бил силно впечатлен от учениците й. Затова е поканил изпълнителката по време на Варненския фестивал. Тя е дошла за седмицата от майсторските класове със съпруга си. След това са свирили заедно. Това, което Мие Мики „вади” от акордеона е извън възможностите на този инструмент, отбеляза Минчев. Няма нищо общо с нашите представи за народната музика. Такова нещо рядко се чува, добавя той. Тя е от този род хора, които всичко могат, разказа професорът. Мики е точно спонтанен артист, който много ми допада. Тя не обича всичко да е подредено, изчислено и измерено. Когато вземеш един нотен текст, той просто не звучи. Музикантът го материализира в звуци. Научава всичко и се опитва да бъде максимално честен към автора. Когато излезе на сцената се опитва да дематериализира всичко онова, което е научил. Не рецитира ноти, а дава внушения и чувства”. Цитат от думи на Минчо Минчев.

Мие МикиМие Мики е родена 15 септември 1956 година в Токио. Започва да свири на акордеон на 4-годишна възраст, а на 8 прави първия си радиозапис в Ен Ейч Кей, Токио. За три години (1981, 1985 и 1986) тя е поканена да въведе свиренето на акордеон в Китай чрез концерти и майсторски класове. През 1989 година й е присъдена наградата на Северна Вестфалия за млад изпълнител, с която за първи път се удостоява изпълнител на акордеон. Като млад изпълнител тя печели първа награда на Международния конкурс по акордеон в Клингентар, Германия и първа награда на Международния конкурс по акордеон в Анеси, Франция.
В Токио се провежда ежегодно концертен цикъл, озаглавен „Мие Мики - творби за акордеон”. Над 50 произведения са й посветили съвременни японски и чужди композитори - Тошио Хосокава, Адриана Хьолски, Ханс-Йоахим Хеспос, Николаус А. Хубер, Тоши Ичиянаги, Маки Ишии и Юджи Такахаши, чиито първи изпълнения осъществява ежегодно в концертната поредица „Произведения за акордеон” с Мие Мики в Касалсхол в Токио.
Има издадени над 30 компактдиска от водещи звукозаписни фирми, сред които Philips, Sony, Denon. Компактдискът й „Мие Мики, акордеон - Й. С.Бах” получава Академичната награда за запис в Япония (1997), а „Поемахармоника” - Наградата за CD на Министерството на културата на Япония (2002). Като член на жури тя редовно участва в международни конкурси за акордеон и във федералния конкурс „Младежта музицира”.Професор е във Фолкванг Хохшуле в Есен, Германия и в Колежа по изкуства в Синдзян, Китай. От 1981 е доцент, а от 1996 хоноруван професор във висшето училище по изкуствата „Фолкванг”, филиал в Дуисбург. От 2000 е професор във Висшето музикално училище в Детмолд, филиал Дортмунд. Била е солист на оркестъра на Романска Швейцария, Новата японска филхармония, Симфоничния оркестър на Ен Ейч Кей и Белгийския национален оркестър. Работи с диригенти като Сейджи Озава, Хироюки Иваки, Хироши Вакасуги и Шарл Дютоа.

Програмата на концерта е съставена от творби на Доменико Скарлати, Жан Филип Рамо, Георг Фридрих Хендел, Филип Глас и Мишел Льогран изпълнени от Мие Мики, а във втората част двамата с Минчо Минчев изпълняват пиеси от Астор Пиацола.

неделя, 8 ноември, от 23 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05