Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флотската кула в Русе

БНР Новини
Флотската кула в Русе
Снимка: ИА „Пристанищна инфраструктура“



Откъде идват данните за нивото на река Дунав? Повечето русенци знаят, че хидрометеорологичната станция на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав се намира във Флотската кула. Това е знакова сграда не само за града. В нея вече е подредена музейна сбирка с интересни и неочаквани факти от история та , дори от литературата. Всъщност, първите проучвания по реката в нашия участък започват още през 1860г. Замерванията се правят в Австро-унгарското консулство в Русе, а инициатор е консул Мартирут, по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена. Данните са ползвани за корабоплаването по река Дунав , по указание на виенския метеоролог Юлиус фон Хан. Тази първа по българските земи метеорологична станция остава в консулството до 1872 г.
Важна стъпка в новоосвободена България става създаването на Дунавската флотилия и на българския военен флот. Четири години след Освобождението, на 2 декември 1883 г. , капитан -лейтенант Зинови Петрович Рождественски прави постъпки пред Министерство на войната в Русе за построяването на метеорологична станция, да бъдат закупени измервателни уреди. Тъкмо тази дата се приема за раждането на Хидрографската служба на Военоморските сили. Може би ще е добре да добавим интересен щрих как се развива нататък служебната кариера на Зинови Петрович Рождественски? През 1905 г. той вече е вицеадмирал по време на Руско-японската война.
Построената сграда е по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Вече 130 години оригиналната каменна кула се извисява върху ръба на 46 метрова тераса при старото устие на река Русенски Лом, в близост до някогашните казарми. От кулата моряците от Дунавската флотилия подавали сигнали към корабите и приемали техните отговори.
У нас са издигнати и други знакови сгради по проект на Фридрих Грюнангер: днешният Исторически музей в Русе, Мавзолеят на руските воини и гимназията в Разград, Мъжката гимназия във Варна, общината в Кюстендил, Софийската духовна семинария , Синагогата в столицата, къщата на Димитър Яблански, до 1993 година в нея се помещава посолство на Китайската народна република. И още, и още..
Във всяка от постройките ще откриете много любопитни факти. Например, знаете ли кой български воевода купува мястото за строежа на Флотската кула? Защо с нея е свързана и част от историята на нашата литература? Отговора на всички тези въпроси ще научите инж. Павлин Цонев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18