Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековен народен събор по повод Димитровден пресъздават в Търново

Снимка: архив

Във Велико Търново днес ще бъде пресъздаден средновековен народен събор по повод Димитровден, който, по стар стил, е на 8-и ноември.

Съборът е част от програмата за отбелязване на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен срещу Византия, довело до възобновяване на българската държава и избирането на Търновград за столица.

Нелина Църова от общинската администрация каза за „Хоризонт“:

Преди 830 години, в навечерието на Димитровден, в Търново са се събрали много хора от околните селища и от по-далечни. Научили, че Св.Димитър - Солунският чудотворец, е напуснал своя си град и е прехвърлил божията си десница над Търново. Точно това възстановяваме със съдействието на реанакторите от Националното дружество "Традиция" - Димитровденски събор. Ще бъдат показани средновековни занаяти, музика и танци, част от поклоннически лагер, интересни атракции с огън.

Вечерта ще бъде излъчен спектакълът "Царевград - Търнов", който от 30 години, чрез музика и светлини в крепостта Царевец, представя историята на средновековната българска столица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14