Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Под игото” на Иван Вазов - оригиналът и неговите редактори

БНР Новини

Едва ли мнозина знаят, че най-българската книга, най-четената и най-почитаната в чужбина - романът „Под игото” на Иван Вазов, за първи път вижда бял свят като цялостен том не на български, а на английски език. Българските книгоиздатели не са искали да рискуват с такава дебела епопея, но в Англия един авторитетен критик - Едмънд Гос, оценява високо произведението на Вазов. Гос е съставител и редактор на поредицата „Международна библиотека”, публикувана от младия издател Уилям Хайнеман, който пуска романа на Патриарха под № 14 в своя амбициозен проект наред с творби на Толстой, Мопасан и редица други изтъкнати скандинавски, полски, италиански, испански и немски писатели. Наскоро издателство „Захарий Стоянов” пусна подготвеното от големия български англицист проф. Александър Шурбанов последния вариант на „Под игото” с редакторски поправки от самия Вазов. Оказва се всъщност, че Вазовият роман в по-сетнешни публикации е бил доста редактиран, прередактиран, поправян дори от хората, натоварени със задачата по неговата публикация.
За това стана дума в поредния брой на предаването, също за многобройните преводи на романа (за последния научихме съвсем скоро - полският българист проф. Войчех Галонзка обяви, че е приключил с изцяло нов превод на „Под игото”), както и за историите около първото му издаване на английски език. Стана дума и за интересен сайт, в който всеки желаещ може да слуша „Под игото”, прочетен от професионален актьор. Този актьор бе гост на предаването - Янко Лозанов, заедно с него посрещнахме и Мирела Иванова, директор на Къщата-музей „Иван Вазов”, и проф. Александър Шурбанов, който заедно с проф. Майкъл Холман, английския българист и преводач от български език, е автор на предговора към най-достоверното издание на „Под игото”.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки има своя първи Париж

Всеки, посетил поне веднъж френската столица, си има свой Париж, който къта съкровено в сърцето си. Днешната гостенка на "Покана за пътуване" обаче разказва за своя първи Париж. Алис Димишева е ученичка от последния клас на Английската гимназия в София и носител на първа награда от Националния конкурс "Млад писател". Самоиронията и чувството за..

публикувано на 02.10.22 в 09:45

Страх по български и по испански

Страхът е една от най-основните и отровни за душата и тялото ни емоции.  Да се страхуваме е толкова дълбоко заложено в човешката природа, че тъкмо страховете ни са най-изпитаният лост за манипулации до ден днешен, излишно е да го доказваме. За да не сме несправедливи, трябва да отбележим и животоопазващите функции на страха, благодарение на които..

публикувано на 01.10.22 в 11:15
Точката за наблюдение на птици

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна - част 2

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася Чанева е автор и водещ на рубриката за екология и климат "Зелени минути" в предаването "Лабиринти на..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза и отношенията на човека с изкуствения интелект. По тази причина днешните деца трябва да бъдат..

публикувано на 30.09.22 в 08:45

Наука в лабораторията, наука в мола

Знаете ли, че римските патриции са мразели дъжда, защото е отмивал скъпите багрила, с които са били боядисани дрехите им? А през Ренесанса стъклата от прозорците на аристократичните домове са се сваляли, когато господарите не са били у дома, тъй като е било трудно и скъпо да се произведе чисто, тънко и гладко стъкло с голяма ширина и дължина?..

публикувано на 30.09.22 в 08:05