Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Под игото” на Иван Вазов - оригиналът и неговите редактори

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Едва ли мнозина знаят, че най-българската книга, най-четената и най-почитаната в чужбина - романът „Под игото” на Иван Вазов, за първи път вижда бял свят като цялостен том не на български, а на английски език. Българските книгоиздатели не са искали да рискуват с такава дебела епопея, но в Англия един авторитетен критик - Едмънд Гос, оценява високо произведението на Вазов. Гос е съставител и редактор на поредицата „Международна библиотека”, публикувана от младия издател Уилям Хайнеман, който пуска романа на Патриарха под № 14 в своя амбициозен проект наред с творби на Толстой, Мопасан и редица други изтъкнати скандинавски, полски, италиански, испански и немски писатели. Наскоро издателство „Захарий Стоянов” пусна подготвеното от големия български англицист проф. Александър Шурбанов последния вариант на „Под игото” с редакторски поправки от самия Вазов. Оказва се всъщност, че Вазовият роман в по-сетнешни публикации е бил доста редактиран, прередактиран, поправян дори от хората, натоварени със задачата по неговата публикация.
За това стана дума в поредния брой на предаването, също за многобройните преводи на романа (за последния научихме съвсем скоро - полският българист проф. Войчех Галонзка обяви, че е приключил с изцяло нов превод на „Под игото”), както и за историите около първото му издаване на английски език. Стана дума и за интересен сайт, в който всеки желаещ може да слуша „Под игото”, прочетен от професионален актьор. Този актьор бе гост на предаването - Янко Лозанов, заедно с него посрещнахме и Мирела Иванова, директор на Къщата-музей „Иван Вазов”, и проф. Александър Шурбанов, който заедно с проф. Майкъл Холман, английския българист и преводач от български език, е автор на предговора към най-достоверното издание на „Под игото”.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз музикантът Боби Вълчев: В Дубай няма канализация

Джаз изпълнителят Боби Вълчев живее от години в Дубай и отдавна подминава без смайване архитектурните чудесии, по които ахка обикновеният турист. Боби Вълчев е един от известните музиканти в емирствата. След като завършва Музикалката академия в София с две специалности – джаз пиано и композиция, той става асистент на Милчо Левиев в майсторския му клас и..

публикувано на 16.10.21 в 09:35

Реторичният заряд на личните имена

Христофор Митиленски е византийски професионален светски поет, живял в началото на ХI век. Ползвал се е с високо социално положение заради ерудицията и поетичното си майсторство. Сред творбите му дори съществува, макар и частично запазен, стихотворен „репортаж“ за конни надбягвания, чрез който той предава вълнуващото събитие на приятели и други почитатели..

публикувано на 15.10.21 в 08:25

ХХI Международна научна конференция Строителство и архитектура

Строителство на публични сгради и нови болници в пандемична и постпандемична среда, архитектурно наследство, безопасност и сигурност в строителството, устойчиво строителство и екологична сигурност – тези и още много други теми ще бъдат представени на международната конференция на висшето строително училище „Любен Каравелов“, София. То е..

публикувано на 14.10.21 в 15:55

Грузия – на цар Тамара и пещерния ѝ дворец

Днес ще ви разкажа за Грузия. Моята Грузия. Такава каквато я видях, почувствах и обикнах. Различната Грузия, онази, в която не танцуват виртуозите от ансамбъл "Сухишвили", а дребни като шепа монахини правят вино и пеят ектении с ангелски гласове. Където в лозята зреят древни сортове, а високо в планината жените баят на сиренето, точно както..

публикувано на 14.10.21 в 12:05

България в Коми

По-възрастните сред нас добре помнят името Автономна съветска социалистическа република Коми, днес Република Коми в състава на Руската федерация – най-отдалечената част на европейска Русия – безбрежна тайга и 9 месеца зима.  Много българи, близо сто хиляди души, предимно мъже, но и семейства, отиваха в Коми по спогодба за съвместен дърводобив между СССР..

обновено на 14.10.21 в 10:23