Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Необичайни – пространство, изложба, каталог

БНР Новини
Пространство за изкуство „Басейн“ в София
Снимка: Михаил Новаков

Наскоро се откри втората изложба в новото пространство за съвременно изкуство в София – Swimming Pool. За необичайното пространство в центъра на столицата и за изложбата „нас”, описана като „среда от кураторски и художествени интервенции”, разговаряме с Виктория Драганова.
За своеобразния каталог-изложба „Сертификат за автентичност”, за превръщането на зрителя в собственик и редактор, за автентичността и авторството, разговаряме с художника Иван Мудов.

14 ноември

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоимен Стоименов Тимчо в галерия "Райко Алексиев"

Стоимен Стоименов твори сравнително изолирано в село Капитан Димитриево, Пазарджишко. Това вероятно е едно от условията, които го правят по-чувствителен към детайлите в ежедневието, към природата, чието присъствие край него е много по-осезателно, отколкото в големия град. В пейзажите, които рисува, той търси фантастичното, онова не-съвсем-точно..

публикувано на 07.07.20 в 11:38
Теодор Елмазов

Теодор Елмазов: Да преживяваш от изкуство също е изкуство

Числото на годините има значение, доколкото ти позволява да бъдеш активен, но духът е по-важен , казва актьорът Теодор Елмазов, който празнува рожден ден и е главен герой в "Нашият ден".  "Духът те кара да правиш това или онова, да се хвърляш в абсурдни ситуации, да твориш в невъзможни условия, както напоследък се случва. Но винаги има изход, винаги има..

публикувано на 07.07.20 в 10:24
Стоян Йовчев (Omori)

„Има други светове“ – почит към живота и музиката на Omori

Има творци, които преминават като метеори или мълнии през материалната реалност и озаряват периферното ни зрение (и слух) за кратко, но толкова мощно и убедително, че дълго след като ги няма… да има защо да си спомняме с почит и уважение за тях. Нямах честта да се познавам лично със Стоян Йовчев (2000-2020 г.), известен в електронните ъндърграунд среди..

публикувано на 06.07.20 в 14:51

Самостоятелна изложба на Василка Монева в галерия "Стубел"

В галерия "Стубел" се представя самостоятелна изложба живопис на знаменитата художничка Василка Монева. Родена в аристократичния град Русе, където живее и работи и сега, през годините тя се превърна в един от най-изявените представители на Русенската живописна школа и на съвременното българско изкуство.  Изложбата показва характерните за Монева теми и..

публикувано на 06.07.20 в 08:28

Сбогуване с Катя Воденичарова

Тази нощ на 93-годишна възраст една от легендите на Българското национално радио се отправи към вечността. При нас останаха нейните книги и пиеси, сценарии и предавания, красивият ѝ глас и топлият ѝ смях. Завършила класическия отдел на Втора девическа гимназия, a след това „Български език и литература“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Катя Воденичарова една..

публикувано на 05.07.20 в 10:50