Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленителната Антарктида

БНР Новини
Стефан Велев (вляво) и Дочо Дочев
Снимка: Кирчо Стоичков

Кога е Международният ден на Антарктида? Вулкани, светещи камъни, как се сваля  позитивен отпечатък на негативен скален фосил от безгръбначно животно? Младите учени Стефан Велев и Дочо Дочев знаят  отговорите на тези въпроси. Вече са се посветили на науката, независимо от  предизвикателствата на  студа, добре известните  университетски  заплати  и  препълнените  раници на гръб, с които се връщат от всяко пътуване. А репликата, която за  другите е само  образен израз: “Камъни ли има в тоя багаж, че е толкова тежък!“,  за тях си е  живата реалност. Камъни, естествено! Безценни за работата им фосили или  материал от  скали,  вулкани.  Ето за това най-много мечтаят: да са заедно  на  терен, където  има и фосили, и  следи от  вулкани,  страхотното място за  изследователите  - Антарктида. Тази  зима  се сбъдва  едно голямо тяхно желание:  за първи път да стъпят на Ледения континент, като част от екипа  на 24-та българска антарктическа експедиция. Имат уникалния шанс там да търсят  отговора за миналото и  бъдещето на  планетата.

„А какво става с  динозаврите? Нали не сте  забравили за тях?!“ – Обикновено от това се вълнува широката аудитория, особено децата. По повод  Международния ден на Антарктида – 1 декември,  тук, у нас за най-малките  е  подготвена  специална  програма с интересни научни експерименти, полярна арт  работилница, забавни  игри  и викторини. По-порасналите  определено ще бъдат заинтригувани от тематичните  книги, както и  от  атрактивни демонстрации:  лазерни очи през минералите – как флуоресцират различните минерали, как да измерим разстояние чрез светлина, връзване на алпийски и морски възли, построяване на полярен бивак. За любителите на палеонтологията  е  любопитно да узнаят как сами да си направят фосил.

По света  стана традиция за 1  декември  деца от различни страни, включително и от България,  да рисуват своите идеи за флаг на Антарктида. Събраните детски рисунки по-късно участват в изложба сред ледовете на Южния полюс. На българската полярна база, вече утвърдена не само като  изследователско място, но и като  арт-среда, ще бъде организирана изложба с детските рисунки.

Част от съпреживяването  на публиката  у нас е Фотоизложбата „Антарктида - студеният юг”, с автори Иглика Трифонова, Неделчо Хазърбасанов, Румен Василев и др. В проявите  активно  са ангажирани проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции, и Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България). Асоциацията  в България  е част от световната младежка научна организация APECS International, в която членуват над 5000 млади полярни учени от над 81 държави. Повечето от членовете й са докторанти, доктори, преподаватели в различни университети или учители в училища в различни държави, с научен и образователен интерес към изследване на полюсите

През декември 2015 г. в състава на 24-тата българска антарктическа експедиция за първи път ще пътуват към Антарктида трима членове на АПЕКС България:геолозите Стефан Велев, Дочо Дочев и Деница Апостолова,геохимик.

С любезното съдействие на  проф. Христо Пимпирев и сателитната връзка с  Антарктическата ни база, научаваме , че  там вече успешно е открит новият полярен сезон. След тридневен принудителен престой поради свирепа буря на аржентинската база "Карлини", първата  група български полярници е  пристигнала с аржентинския кораб "Субофисиал Кастийо" до Южния залив на о-в Ливингстън. Въпреки снега,  в нашата база  постройките са в добро състояние.Постепенно десетимата ни антарктици  въвеждат съоръженията в нормален работен ритъм.

На 9 декември към о-в Ливингстън ще се отправи втора група полярници, в която освен учени картографи, е включен депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Следващата група заминава непосредствено преди Нова година, сред тях са и младите учени Стефан Велев и Дочо Дочев. На 6 Януари Богоявление се предвижда да се открие окончателно завършената постройка на православния ни параклис "Св. Йоан Рилски".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18