Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вместо да мразим и да се страхуваме, трябва да започнем да мислим и да действаме

Гост в студиото на „Нашият ден“ днес беше Антонин Винклер, директор на българския клон на философско-доброволческата организация „Новият Акропол“. Организацията съществува от 60 години и има центрове в около 60 държави по света. „Това означава, че в тези държави живеят хора с вътрешен стремеж към познание на себе си и на света, в който живеем.“ – коментира г-н Винклер.
Как да живеем със себе си и как да съжителстваме с останалите, с природата около нас – за това разговаряхме в студиото днес. И още – защо точно сега, когато изпращаме старата година, когато започваме да правим равносметки и да предвкусваме онова, което бихме искали да ни се случи през Новата година; сега, когато има хиляди бежанци и криза в Европа, има взривове, свалени самолети и бедстващи хора – точно сега е много важно да останем интелигентни същества – т.е. да престанем да мразим и да се страхуваме, а да започнем да мислим и да действаме.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14

Проф. Асен Дудов: Онкологичният скрининг да е национална политика, а не кампанийна активност

Диагнозата рак е присъда, когато се изпуснат сроковете за лечение .  Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентските организации и на фармацевтичната индустрия започват работа по..

обновено на 23.06.21 в 12:22
Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд

Деца от проекта “Музиката вместо улицата“ на “Златната Диана“ в Ямбол

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19.00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ с..

публикувано на 23.06.21 в 09:35
Унивеситетска ботаническа градина

Еньовден в Ботаническата градина

Университетската ботаническа градина (УБГ) в София подготвя специална програма за отбелязване на Еньовден – 24 юни. През целия ден ще има ботанически базар на лечебни и ароматни растения, както и на подправки – лавандула, мащерка, риган, салвия, облепиха, очиболец, мента и др. За децата От 11 до 12 часа за децата е предвидено..

публикувано на 23.06.21 в 08:41

Боян Минчев – трето поколение майстор шекерджия

Боян Минчев е трето поколение майстор шекерджия в Етнографския музей на открито "Етър" в Габрово. За традициите без предразсъдъци, за занаятчийството без умора и за захарта без задължителната найлонова опаковка разказва майсторът. Боян Минчев е главен герой в “Нашият ден“. “Кафе не се научих да пия, но денят ми започва със..

публикувано на 23.06.21 в 06:57