Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Павел Балев и Софийската филхармония отбелязват Годината на Ян Сибелиус и Карл Нилсен

| обновено на 06.12.15 в 00:43
Снимка: Софийска филхармония

2015-а е обявена за Година на Ян Сибелиус и Карл Нилсен по случай 150-годишнината на двамата скандинавски майстори, признати за най-видните представители на своите композиторски школи - финландската и датската.


Във връзка с тези две годишнини, Софийската филхармония покани двама от най-успешните наши музиканти на международната сцена - диригента Павел Балев - музикален директор на Филхармонията на Баден-Баден, Германия, и цигуларя Светлин Русев - концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, за изпълнението на програма, която включва творби на Сибелиус и Нилсен.

Особено интересна за българската публика беше програмата, включваща малко познатите "Исторически сцени II" от Сибелиус и Симфония №4 "Неунищожимата" от Нилсен, както и един от шедьоврите на ХХ век - Концерта за цигулка и оркестър от композитора, когото наричат "певец на финската душа".

Чуйте разговора с маестро Павел Балев след успешния концерт на Софийската филхармония, за да научите откъде идва интересът му към творчеството на Карл Нилсен и какви нови проекти готви българският диригент със знаменитите наши оперни прими Веселина Кацарова и Красимира Стоянова.

Междувременно бе разпространена новината, че компактдискът "Руски арии", записан от мецосопрана Веселина Кацарова с Филхармонията на Баден-Баден под диригентството на Павел Балев, получава номинация за International Classical Music Award 2016 в категория "Вокален рецитал". Същата награда през 2012 г. получи тандемът Красимира Стоянова и Павел Балев за албума им "Славянски арии" с Мюнхенския радиооркестър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14