Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците свирят творба на Големинов, в Кюстендил учредяват награда на негово име

Марин Големинов

В концерта си на 11 декември в зала "България" Симфоничният оркестър на Българското национално радио и маестро Емил Табаков са включили и българска творба - Симфонични вариации по тема на Добри Христов, създадени през 1942 година от Марин Големинов.


Страшно се радвам, че Радиооркестърът ще свири в петък Симфоничните вариации по тема от Добри Христов от Марин Големинов. Премиерата им е през 1942 година (годината на премиерата и на "Нестинарка") във Франкфурт
под палката на Любомир Романски, а бисовете са 14!!! Много пъти съм слушала тази история и за мен "Вариациите..." са много специални. Романтични като изказ, в тях се „прокрадва“ бъдещия по-експериментален и новаторски музикален език на Големинов, те са мащабни, музикалните линии са красиви, оркестрацията - богата, и продължават да се свирят, за щастие, и у нас, и по света,
написа в страницата на предаването "Алегро виваче" във Фейсбук внучката на композитора Лили Големинова.

От интервюто с Лили в звуковия файл научаваме интересни подробности за идеята в Кюстендил - родния град на Марин Големинов - да бъде учредена награда за музикални постижения на негово име. Тя ще бъде връчвана на рождения му ден - 28 септември, а ще я определя жури от видни музиканти и общественици. Предвижда се и съпътстваща награда за най-добър квартет.

Чуйте повече в интервюто с Лили Големинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14