Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Danzas - новият албум на пианистката Дора Делийска с приятели

Снимка: Gramola

Добре познатата ни млада българска пианистка Дора Делийска, която живее и твори във Виена и има вече завидна колекция от издадени албуми, наскоро партнира за дебютния рецитален диск на мецосопрана Надя Кръстева, а малко след представянето му в австрийската столица вече държим в ръцете си съвсем новия ѝ албум „Танци“, записан с приятели.

Дискът носи неподражаема енергия и дори доза екзотичност. В него чуваме както класически теми, разработени модерно, и латино ритми от творчеството на Астор Пиацола и Алберто Хинастера, така и балкански мотиви - в пиесите на Бела Барток и Георг Брайншмид. А приятелите, с които Дора Делийска се впуска в танц, са виолистката Нора Романоф-Шварцберг, цигуларите Юри Ревич и Флориан Вилайтнер, пианистът Лука Монти и джазменът Георг Брайншмид, който свири на контрабас в своята авторска пиеса "Балкандом".

Пианистката има идеи за представянето на новия компактдиск във Виена - и, разбира се, търси нестандартна сцена, подходяща за проекта. Вероятно това ще бъде не концертна зала, а клуб, където към изпълненията на музикантите ще се просъединят и професионални танцьори.

Чуйте интересни подробности за този изненадващ и привлекателен проект в интервюто с Дора Делийска в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14