Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации и протести заради визитата на Ахмет Давутоглу у нас

| обновено на 15.12.15 в 14:11
Снимка: БГНЕС

Привърженици на ПП „Атака“ се събраха на протест срещу посещението на турския премиер у нас. Заради това в центъра на столицата има засилено полицейско присъствие.

Заради отказа на Столична община да даде разрешение за протест пред Министерски съвет привържениците на „Атака“ се събраха близо до сградата на БНБ.

Заради извънредните мерки за сигурност в центъра на София протестът започна обграден от всички страни от полиция. Лидерът на партията, Волен Сидеров, поиска извинение от Турция за геноцида над българския народ по време на 5-вековното турско владичество в страната ни, както и уреждане на проблема с тракийските имоти. Това, според Сидеров, са двете условия, за да може да има нормални отношения между държавите.

Привържениците на „Атака“ получиха и отказ да направят шествие до сградата на турското посолство в София. Заради това минути преди 12 часа шествието отиде пред Народното събрание.

Заради шествието на „Атака“ по част от централните улици на София движението беше затруднено.

Протестно факелно шествие в центъра на София са планирали и други организации и формирования. От Българския антифашистки съюз ще поднесат цветя пред паметника на „Цар Освободител“. В декларация от организацията заявиха, че се опасяват от възможно въвличане на България във възникналия след 24-ти ноември конфликт между Турция и Русия.

Мерки за овладяване на миграционния натиск и теми от взаимен интерес ще обсъжда премиерът Бойко Борисов с турския му колега Ахмет Давутоглу по време на работното му посещение в България. В рамките на визитата е предвидена и среща на Давутоглу с президента Росен Плевнелиев.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.