Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида – красива и несравнима

БНР Новини
Доц. д-р инж. Борислав Александров по време на геодезически измервания в бреговата зона на Антарктида.
Снимка: личен архив
...Кораби в морето плават.
И след тях следи остават,
но след малко нищо не личи…
Така си пеели някога моряците, много – много отдавна. Сега каквото направиш, дори в другия край на света, съвременните технологии го пренасят на секундата до всички възможни точки на виртуални контакти.
Дългоочакваният сняг у нас падна и скова улици, републикански и междуселски пътища. Сняг, нищо работа, колкото за радост и за беля, но пътувай, ако можеш! „Който се бои от мечки, гласи поговорката, не ходи в гората”. Пригодена към Богоявление, поговорката сигурно ще звучи така: „Който се бои от ледени води, не скача в тях. Нито ходи до Антарктида”. Понеже там българските полярници по стара нашенска традиция не се боят на Йордановден да хвърлят кръст в ледените, люлеещите се ледени, над четири метра, вълни. Нямат колебание нито да хвърлят кръста, нито притеснение кой да го извади. Представете си следната сюрреалистична гледка. В другия край на света, на величавия фон от плаващи парчета айсберги, младият геолог Стефан Велев се хвърля и вади кръста, въпреки минусовите температури и всякакви други подобни предразсъдъци. Това е първата полярна експедиция за Стефан и за неговия колега Дочо Дочев.
Още докато в Южна Америка чакат кораба, който ще ги отведе на Антарктида, те решават да направят „лека“ тренировка по зъберите на Серо Гуанако. Да изкачат върха-първенец, който се извисява над Ушуая и да развеят оттам родния трибагреник. Решават и го правят! За да ви спестим ровенето в разни справочници, веднага ще ви кажем, че Ушуая е най-южният град на Земята, на остров Огнена земя, само на 900 км от Антарктида. Оттам може да се разходите с катамаран. Да си отделите цял ден за супер-атракцията Перито Морено, един от най-големите ледници в света, чийто трошащи се грамадни парчета на периоди падат с гръм и трясък. Неописуемото зрелище е включено в Световния списък на ЮНЕСКО.
Ето такива неща ми разказва друг български полярник, Никола Петков, с когото се чуваме по телефона от Буенос Айрес, Аржентина. Никола Петков го очакват много задачи и се връща в България. Другите полярници продължават по график работа на Ледения континент.
А с какво точно се занимава там един специалист по морска геодезия? Януари е пълен с празници, които у нас се свързват с леене на много вода! Но едва ли си представяме какъв тип хоризонтални и вертикални посоки изминава в мразовитите крайбрежни води на Ледения континент доц. д-р инженер Борислав Александров. Той е първият български геодезист, стъпил на Антарктида. Сега това за него е участие в четвъртата полярна експедиция. Пригответе се да научите неподозирани неща за човешките възможности – не само сред ледовете. Борислав Александров обича пътешествията. Заедно с него ще „влезем“ в гърлото на загаснал вулкан... И къде ли не още! Чуйте неговия разказ с духа на приключенията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18