Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Албена Данаилова получи цветя от диригента Марис Янсонс по време на Новогодишния концерт във Виена

Албена Данаилова Виенска филхармония

Цигуларката Албена Данаилова е концертмайстор на Виенската държавна опера от 2008-ма и на Виенската филхармония от 2011 година - първата жена в историята на оркестъра, избрана за тези два престижни поста.


На 1 януари 2016 година българката беше на първия пулт в традиционния Новогодишен концерт на Виенските филхармоници, които избраха за трети път след 2006-а и 2012-а да ги дирижира латвийския маестро Марис Янсонс. В програмата, както винаги, имаше много популярни валсове и полки на композиторите от фамилията Щраус, но и премиери - на пиеси от Карл Михаел Цийрер и Емил Валдтойфел, наричан "френският Йохан Щраус". На сцената за две изпълнения излезе и легендарният Хор на виенските момчета.

След края на официалната програма по време на концерта диригентът Марис Янсонс получи букет цветя, които с усмивка поднесе на Албена Данаилова в знак на уважение към целия оркестър за прекрасно поднесеното музикално събитие. Концертът от Виена бе предаван в над 90 страни по целия свят.

В интервю за Програма "Хоризонт" на БНР Албена Данаилова отправи поздрави към слушателите за Новата година и разказа за подготовката на Новогодишния концерт с интересни подробности за програмата и работата с диригента. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14