Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - за Дните на българската музика в Мюнхен

Участниците в концерта с г-жа Антоанета Байчева

На 28 ноември 2015 година беше вторият концерт от Дните на българската музика  в Мюнхен. В голямата зала на вековния дворец „Нимфенбург” прозвучаха произведения от Панчо Владигеров, Александър Райчев и Йовчо Крушев в изпълнението на пианистките Ивайла Кирова и Надежда Влаева, цигуларите Мариан Краев и Елица Шиварова-Покслайтнер и виолистката Мария Христова. Част от произведенията бяха премиери за Германия. В концерта се включи и младият пианист Александър Матюсън - студент по композиция в Музикалната академия в Мюнхен, който представи и две свои творби.

Дните на българската музика в Мюнхен се осъществяват за втора поредна година. Идеята за тях е на пианистката Ивайла Кирова, възпитаничка на Музикалните академии в София и Мюнхен, която живее и работи в Германия от две десетилетия. На 3 март 2014 година по нейна инициатива е регистрирано Дружество за популяризиране на българската музика в Германия. В дейността му се включват  българи и германци с различни професии. Обединява ги желанието да разпространяват българската класическа музика, която за разлика от фолклора ни е почти непозната във Федералната република.

За реализацията на тазгодишното издание на Дните на българската музика в Мюнхен освен Дружеството за разпространение на българската музика съдействат Рахманиновото общество в България и Община Мюнхен, която подпомага финансово събитието.

И тази година негов патрон е Генералният консул на страната ни в Мюнхен - г-жа Антоанета Байчева.

Чуйте репортаж от концерта и интервюта с Антоанета Байчева, слушателка от публиката и участниците в събитието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14