Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Генезис" оркестър - новият творчески устрем на диригента Йордан Камджалов

Йордан Камджалов
Снимка: Булфото

След създаването на хоровия проект "Музикална лаборатория за човека" през 2015 година, нашумелият млад български диригент Йордан Камджалов започва работа и по създаването на нов симфоничен оркестър. Неговото име ще бъде "Генезис", а прослушванията на кандидатите предстоят на 16 и 17 януари 2016 г. в читалище "Академик Андрей Стоянов" - София.


Първият съвместен концерт на "Генезис" оркестър и хора "Музикална лаборатория за човека" ще бъде на 6 април 2016 г. в зала "България", а в програмата ще бъдат включени творби от Димитър Ненов и Рихард Вагнер, както и мащабната Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен.

В предаването "Алегро виваче" Камджалов разказа, че вече са се обадили български музиканти, които живеят в чужбина, с желание да участват в начинанието. В момента по целия свят се закриват оркестри, музикалната култура у нас е в тежка ситуация. Как се създава оркестър в такава криза?

В интерес на истината е така в Европа, но в Азия не е. В Азия се създават оркестри - там нещата растат, а в Европа по особен начин намаляват. Но точно в противовес на това, като антитеза на тези деструктивни тенденции в областта на изкуството, се създава нещо градивно. И то не за да има някакъв оркестър - дойдоха музиканти при мен и ми казаха: "Искаме да оставяме сърцата си на сцената, искаме да горим в това." И аз в тази формулировка чух моята мечта! Как можеш да кажеш "Не" на такова нещо?! Истината е, че България е донор на толкова много световни оркестри...

Чуйте цялото интервю с Йордан Камджалов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14