Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина италианският режисьор и сценарист Еторе Скола

| обновено на 20.01.16 в 12:29
Еторе Скола
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианският режисьор и сценарист Еторе Скола почина в болница в Рим на 84-годишна възраст.

Известен като маестрото на италианското кино, чрез творбите си той представи на света нравите и обичаите на Италия.

Еторе Скола е роден през 1931г., в малкото селище Тревико в южната област Кампания, от където  се премества с родителите си в Рим. От малък рисува , което го отвежда към хумористичното издание „Марк Аурелио”. Там се среща с Федерико Фелини и с други творчески личности допринесли за развитието на италианската култура, а по-късно сътрудничи на общественото радио и телевизия. В киното дебютира като сценарист на филма придобил световна популярност „Един американец в Рим” с Алберто Сорди, a като режисьор с „Ако позволите, ще говорим за жени”. За шедьоври се приемат филмите му „Обичахме се толкова много”. „Един особен ден”, а за който има номинация за Оскар както за  „Семейството”, „Нови чудовища” и „Танцът”. Работеше с удоволствие с актьорите Марчело Мастрояни, Вотирио Гасман, София Лорен и др. Последната му творба е от 2013-та година посветена на Федерико Фелини. Някак символично, Еторе Скола се раздели със света чрез документалния филм за него „Смеейки се и шегувайки се” дело на дъщерите му  и с пожеланието, че всеки трябва да обича родината си независимо от всичко, иначе няма развитие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14