Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балът на Виенските филхармоници - за 75-и път в "Музикферайн"

Бал на Виенските филхармоници

Днес в "Музикферайн" Виена се провежда 75-ият бал на Виенските филхармоници. Празничните фанфари, композирани от Рихард Щраус ще зазвучат и този път, а диригентът, поканен за церемонията по откриването на бала, е Адам Фишер. След Виенските филхармоници, които приветстват с музика присъстващите, за настроението им се грижат Големия бален оркестър на проф. Хелмут Щойбл и Танцовия бенд на Том Хенкес.

Първият Виенски бал на Филхармониците се е състоял през 1924 година и оттогава насам поредицата е прекъсвана само два пъти  – в периода 1932 - 1948 година и в по-новата история – през 1991 година, поради войната в Персийския залив.

Още по време на първия в историята бал известният поет и тогавашен директор на Бургтеатър Антон Вилдганс пише поема с посвещение: „Родината ви обича, светът ви почита“ и тези стихове остават до днес като неофициална „Ода за Филхармониците“.

Вече 75 години всеки път е поканен прочут диригент за официалната бална церемония. Сред имената са Пиер Булез, Ленард Бърнстейн, Вили Босковски, Херберт фон Караян, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо и мн. др. Винаги има и артистични патрони на събитието – знаменити фигури като Ерих Корнголд, Рихард Щраус, Агнес Балтса, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, който е бил и диригент на церемонията и т.н.

Дълги години за специалната хореография на танца на дебютантите се грижи солистката на Виенската държавна опера Луси Бройер-Френцл, а от 2000 година насам т. нар. Майстор на танца е Томас Шефер Елмайер.

Почетен патрон на Бала на Виенските филхармоници винаги е президентът на Австрия, а в организационния комитет са кметовете на Виена и Залцбург.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14